Voní Vánocema. Děláme ji doma už tak pátým rokem a dáváme ji na stůl s s vánočním cukrovím. Mizí jako jedna z prvních :). Když mi poprvé mamka řekla, z čeho je, divila jsem se, že jsou v ní povidla. Ty jsem totiž nikdy moc nemusela. Tady je ta chuť naprosto skvělá, díky spojení s vlašskými ořechy a perníkem. Vyzkoušejte sami.
Ingredience:
600 g hladké mouky
100 g másla či Hery
200 g mletého cukru
4 vrchovaté lžíce medu
1 lžíce perníkového koření
1 lžička sody
špetka soli
3 vejce
200 g povidel
vlašské ořechy dle chuti
1 vejce (na potření)
Postup:
- Smícháme mouku s cukrem, solí, sodou a perníkovým kořením.
- Vysypeme na vál a uděláme uprostřed ďolík.
- Do ďolíku vyklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo a přidáme med.
- Těsto začneme zpracovávat a hníst.
- Hněteme cca 5 minut, dokud se suroviny hezky nespojí.
- Hotové těsto vložíme do igelitového sáčku a dáme na 1 den do lednice odpočinout.
- Na druhý den vytáhneme s cca 3h předstihem z lednice, aby lehce povolilo.
- Poté rozdělíme na 3 díly a díl po dílu vyválíme na placku vysokou asi 0,5 cm.
9. Potřeme povidly a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.
10. Srolujeme do rolády a konce hezky uplácáme.
11. Rozšleháme zbylé vejce potíráme jím roládu, aby byla po upečení lesklá.
12. Takhle vytvoříme celkem 3 rolády.
13. Plech vyložíme pečícím papírem.
14. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme okolo 30 minut na cca 180 stupňů Celsia.
15. Často se stává, že rolády lehce popraskají, ale z toho si nic nedělejte. Na chuti jim to neubere :).