Perníková roláda s povidly a oříšky

20151218_155326

20151218_155438

20151218_155152

Voní Vánocema. Děláme ji doma už tak pátým rokem a dáváme ji na stůl s s vánočním cukrovím. Mizí jako jedna z prvních :). Když mi poprvé mamka řekla, z čeho je, divila jsem se, že jsou v ní povidla. Ty jsem totiž nikdy moc nemusela. Tady je ta chuť naprosto skvělá, díky spojení s vlašskými ořechy a perníkem. Vyzkoušejte sami.

Ingredience:

600 g hladké mouky

100 g másla či Hery

200 g mletého cukru

4 vrchovaté lžíce medu

1 lžíce perníkového koření

1 lžička sody

špetka soli

3 vejce

 

200 g povidel

vlašské ořechy dle chuti

1 vejce (na potření)

Postup:

  1. Smícháme mouku s cukrem, solí, sodou a perníkovým kořením.
  2. Vysypeme na vál a uděláme uprostřed ďolík.
  3. Do ďolíku vyklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo a přidáme med.
  4. Těsto začneme zpracovávat a hníst.
  5. Hněteme cca 5 minut, dokud se suroviny hezky nespojí.
  6. Hotové těsto vložíme do igelitového sáčku a dáme na 1 den do lednice odpočinout.
  7. Na druhý den vytáhneme s cca 3h předstihem z lednice, aby lehce povolilo.
  8. Poté rozdělíme na 3 díly a díl po dílu vyválíme na placku vysokou asi 0,5 cm.

20151215_175319

9. Potřeme povidly a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

20151215_175830

10. Srolujeme do rolády a konce hezky uplácáme.

11. Rozšleháme zbylé vejce potíráme jím roládu, aby byla po upečení lesklá.

12. Takhle vytvoříme celkem 3 rolády.

20151215_181403

13. Plech vyložíme pečícím papírem.

14. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme okolo 30 minut na cca 180 stupňů Celsia.

15. Často se stává, že rolády lehce popraskají, ale z toho si nic nedělejte. Na chuti jim to neubere :).

20151218_155756

20151218_155735

Leave A Comment

Related Posts