Americký jablečný koláč – Apple pie

20151121_122208

20151121_122233

20151121_122504

Co se mi vybaví, když se řekne Apple pie? Amerika. Jednoznačně! Kde jsem čerpala recept? V Americe! Z mého letního pobytu jsem si dovezla docela hezkou zásobičku kuchařek, plných super receptů. Tohle je jeden z nich. Dlouho jsem se k němu odhodlávala, jelikož „jablečné dezerty“ nemám moc ráda. Nemám ráda ta měkká jablka. Raději si je vychutnám čerstvé. Zkusit se má ale všechno, a tak jsem se dneska pustila do pečení a výsledek je víc než vynikající. Z koláče mám neskutečnou radost, vypadá skvěle, skvěle voní a taky skvěle chutná!

 

Na těsto budete potřebovat:

2,5 hrnku hladké mouky

0,5 hrnku otrub (v případě, že nemáte, nahraďte moukou)

1 lžíce cukru

1 lžička soli

200 g studeného másla

1/2 hrnku vody s ledem (Rovnou píšu vody s ledem  a ne ledové vody, protože už Vás vidím, jak ledovou vodu napouštíte z kohoutku. Ne, musí být opravdu ledová, hodně vám to pomůže :))

Postup:

1. Ve velké míse si smíchejte všechny suroviny kromě vody a začněte zpracovávat (můžete použít mixér na hnětení). Máslo se může zdát tuhé, ale hezky se vám po cca 3 minutách zapracuje.

2. Přilijte ledovou vodu a dále zpracovávejte, dokud nebude těsto hezky jednotné.

3. Poté rozdělte na dvě půlky a každé zvlášť zabalte do igelitu a dejte do lednice.

4. Cca po hodině v lednici 1 polovinu těsta vytáhneme a rozválíme. Já mám formu s průměrem 26 cm. Těsto byste měli mít cca 0,5 cm vysoké.

20151121_103048

5. Formu, vyloženou těstem zabalte do igelitu a šoupněte na min. hodinu do mrazáku.

20151121_105951

Náplň:

1/2 lžičky kukuřičného škrobu

1 hrnek třtinového cukru

6 středních jablek

50 g másla

2 lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce rumu/whisky

1 lžička mleté skořice

Na dozdobení:

1 menší vejce (na potření)

lžíci třtinového cukru na posypání koláče

 

Postup:

1. Máslo si rozehřejeme na vyšší pánvi.

2. Po cca minutě přidáme jablka, zbavená šlupek a nakrájená podélně na plátky cca 0,5 cm široké (viz foto).

20151121_104310

3. Vaříme a mícháme cca 8 minut, dokud nám jablka nezměknou.

4. Pak přidáme ostatní suroviny a mícháme cca 5 minut. Cukr se rozpustí a vůně se krásně spojí.

5. Z mrazáku si vytáhneme formu vyloženou těsto a odděláme igelitovou fólii.

6. Těsto ve formě propícháme cca 5 krát vidličkou, aby se nedělali při pečení bubliny.

7. Připravenou náplň vlijeme do formy vyložené těstem a rovnoměrně rozmístíme jablka.

20151121_110510

8. Vytáhneme z lednice druhou polovinu těsta. Rozválíme na opět 0,5 cm širokou placku a přiklopíme tím koláč.

9. Po okraji koláče slepíme prsty spodní díl těsta s horním dílem a zbytky těsta, které přesahují okrájíme.

10. Do koláče uděláme veprostřed 3 díry, aby koláč „mohl dýchat“ :)).

11. Ze zbytku těsta vykrájím pomocí vykrajovátek nebo nože malé lístečky.

12. Rozšleháme vejce a potřeme jím koláč.

20151121_112100

13. Ozdobíme lístečky, posypeme třtinovým cukrem a dáme péct na 170 stupňů Celsia cca 40-50 minut. Až je koláč krásně zlatavý, vytáhneme z trouby.

20151121_120440

1 Comment

  • Valentina Sposobná
    2 roky ago

    Moc děkuji za recept a starostlivy dokonaly popis ! ❤🌹🌹🌹
    Mym vnoucatům moc chutna.

Leave A Comment

Related Posts