Co se mi vybaví, když se řekne Apple pie? Amerika. Jednoznačně! Kde jsem čerpala recept? V Americe! Z mého letního pobytu jsem si dovezla docela hezkou zásobičku kuchařek, plných super receptů. Tohle je jeden z nich. Dlouho jsem se k němu odhodlávala, jelikož „jablečné dezerty“ nemám moc ráda. Nemám ráda ta měkká jablka. Raději si je vychutnám čerstvé. Zkusit se má ale všechno, a tak jsem se dneska pustila do pečení a výsledek je víc než vynikající. Z koláče mám neskutečnou radost, vypadá skvěle, skvěle voní a taky skvěle chutná!
Na těsto budete potřebovat:
2,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku otrub (v případě, že nemáte, nahraďte moukou)
1 lžíce cukru
1 lžička soli
200 g studeného másla
1/2 hrnku vody s ledem (Rovnou píšu vody s ledem a ne ledové vody, protože už Vás vidím, jak ledovou vodu napouštíte z kohoutku. Ne, musí být opravdu ledová, hodně vám to pomůže :))
Postup:
1. Ve velké míse si smíchejte všechny suroviny kromě vody a začněte zpracovávat (můžete použít mixér na hnětení). Máslo se může zdát tuhé, ale hezky se vám po cca 3 minutách zapracuje.
2. Přilijte ledovou vodu a dále zpracovávejte, dokud nebude těsto hezky jednotné.
3. Poté rozdělte na dvě půlky a každé zvlášť zabalte do igelitu a dejte do lednice.
4. Cca po hodině v lednici 1 polovinu těsta vytáhneme a rozválíme. Já mám formu s průměrem 26 cm. Těsto byste měli mít cca 0,5 cm vysoké.
5. Formu, vyloženou těstem zabalte do igelitu a šoupněte na min. hodinu do mrazáku.
Náplň:
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1 hrnek třtinového cukru
6 středních jablek
50 g másla
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce rumu/whisky
1 lžička mleté skořice
Na dozdobení:
1 menší vejce (na potření)
lžíci třtinového cukru na posypání koláče
Postup:
1. Máslo si rozehřejeme na vyšší pánvi.
2. Po cca minutě přidáme jablka, zbavená šlupek a nakrájená podélně na plátky cca 0,5 cm široké (viz foto).
3. Vaříme a mícháme cca 8 minut, dokud nám jablka nezměknou.
4. Pak přidáme ostatní suroviny a mícháme cca 5 minut. Cukr se rozpustí a vůně se krásně spojí.
5. Z mrazáku si vytáhneme formu vyloženou těsto a odděláme igelitovou fólii.
6. Těsto ve formě propícháme cca 5 krát vidličkou, aby se nedělali při pečení bubliny.
7. Připravenou náplň vlijeme do formy vyložené těstem a rovnoměrně rozmístíme jablka.
8. Vytáhneme z lednice druhou polovinu těsta. Rozválíme na opět 0,5 cm širokou placku a přiklopíme tím koláč.
9. Po okraji koláče slepíme prsty spodní díl těsta s horním dílem a zbytky těsta, které přesahují okrájíme.
10. Do koláče uděláme veprostřed 3 díry, aby koláč „mohl dýchat“ :)).
11. Ze zbytku těsta vykrájím pomocí vykrajovátek nebo nože malé lístečky.
12. Rozšleháme vejce a potřeme jím koláč.
13. Ozdobíme lístečky, posypeme třtinovým cukrem a dáme péct na 170 stupňů Celsia cca 40-50 minut. Až je koláč krásně zlatavý, vytáhneme z trouby.
Moc děkuji za recept a starostlivy dokonaly popis ! ❤🌹🌹🌹
Mym vnoucatům moc chutna.