Babička a kynuté buchty, to je prostě kombinace! Tentokrát mám pro vás recept na tyhle božské koláče. A to je co říct, protože babička většinu věcí peče “od oka” a vždycky je to skvělé. Na tohle mi ale dokázala sdělit recept, což jsem se fakt divila…takže tady je!

Z dávky mi vyšlo cca 20 koláčů – 10 – 13 cm (3 plechy)

Ingredience

500 g hladké mouky

180 g měkkého másla

3 lžíce cukru krystal

1 kostka kvasnic

270 ml vlažného mléka (vlažným myslím ani moc teplé, ani studené)

špetka soli

2 žloutky (ty mám taky od babičky, teda jejích slepic)

Tvarohová náplň

1 a 1/2 ks (cca 320g) plnotučného tvarohu (nekupujte ty ve vaničce – jsou moc řídké), já používám Jaroměřický tvaroh v klasickém papírovém obalu – drží tvar, je hutnější – nevytíká z koláčů

1 žloutek

2 lžičky cukru krystal

2 lžíce šťávy z citronu (ty babička nepěstuje, škoda)

Na dozdobení

marmeládu či povidla

Posýpátko/drobenka

100 g hladké mouky (opravdu hladké, posýpátko je pak jemnější)

1 žloutek

50 g másla (tuhé)

1 lžíce cukru

Postup

  1. Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme žloutky, máslo, špetku soli, 2 lžíce cukru.
  2. V hrníčku si lehce přihřejeme mléko – aby bylo vlažné, přidáme lžíci cukru, a pak do něj rozdobíme kostku kvasnic. Během minutky by měly kvasnice začít vyskakovat na povrh hladiny mléka, to znamená, že kvásek se vám povedl!
  3. Kvásek pak vlijeme do mísy s ostatníma surovinama a hněteme vařečkou, robotem či přítelem/manželem/jiným mužem nadosah :D.
  4. Až je těsto hezky celistvé a suroviny spojené (5-10 minut hnětení), uděláme z něj něco jako kouli, kterou necháme v míse, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo – pomůže to kynutí. Necháme minimálně 45 min kynout.
  5. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a to naprosto jednoduše – vše smíchejte dohromady.
  6. Připravíme si také drobenku. Opět vše smícháme- ručně prohněteme dohromady, tzn. mouku, žloutek, cukr a tuhé máslo. Díky tomu, že je máslo tuhé se nám budou krásně tvořit požadované “drobky”, kterýma na závěr koláče posypeme. Drobenky bude trochu víc (co vám zbyde můžete šoupnout do sáčku a do mrazáku na příště). Případně udělejte z poloviční dávky.
  7. Jakmile bude těsto nakynuté, pomoučíme si pracovní plochu a po lžících uždibujeme těsto, které si pak rukama rozplácneme, přidáme na něj lžičku tvarohové náplně a zabalíme do “šátečků”, které potom uprostřed zase lehce rozmáčkneme (ale tak, aby nevykukoval tvaroh), potřeme marmeládou či povidlím a posypeme drobenkou.
  8. Pokud chcete mít koláče hezky lesklé, můžete potřít rozšlehaným žloutkem s troškou mléka (není napsáno v ingrediencích).
  9. Hotové koláče naskládejte na pečící papír na plech (mějte dostatečné rozestupy, koláče se zvětší) a nechte ještě cca 10 minut nakynout. Pak plech šouplněte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte cca 30 minut (vždycky zapomenu stopnout dobu pečení :X, prostě až budou okraje hnědnout, vytáhněte z trouby).
  10. Dejte vědět, jak se podařily 🙂

Krásný den,

Jitka

 

 

1 Comment

  • Gabri
    3 roky ago

    Dobrý den, moc vám děkuji za tento recept, babička mi ho nenechala, ale koláče vypadají jako od ní.
    Pekla jsem podle vašeho receptu, ale z polohrubé, jako kdysi babi.

    Jsou opravdu výborné, díky vašemu postupu, který jsem si pamatovala matně jen z dětství, jsem to zvládla.

Leave A Comment

Related Posts