Bábovka s jablky a slaným karamelem

20160126_204716

20160126_205058

20160126_205303

 

Bábovka s jablky a slaným karamelem

A je tu zase. Já vím, jsem na něm tak trošku závislá.

Slaný karamel.

Kdo pravidelně sleduje blog, tak ví, že pár receptů s ním už tady mám. A tady je další.

Tentokrát takový experiment.

Jsem marod. Celý den ležím, odpočívám a popíjím čajík. Večer jsem dostala na něco chuť. Chuť péct a experimentovat (ležet celý den prostě nevydržím, tak jsem zapla troubu. Proč? Protože u trouby je přece teplooooo 🙂

1. jasná ingredience byl slaný karamel. Nechtěla jsem ho kombinovat s čokoládou, protože to je klasika. V kuchyni po mě pokukovala jablka. “Hmmm, to by šlo”, řekla jsem si a pustila se do díla :).

A povedlo se, zavonělo, zachutnalo.

Ingredience:

3 vejce

1/2 hrnku cukru krupice

1 hrnku oleje

3/4 hrnku 31% smetany

1/4 hrnku mléka

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky

1 lžička vanilkového extraktu

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

1 jablko

3/4 hrnku slaného karamelu (recept najdeš tady – slaný karamel)

 

Postup:

  1. Oloupeme jablko a nakrájíme ho na tenké měsíčky a ty pak rozřízneme napůl.
  2. Zapneme troubu na 170 stupňů Celsia.
  3. Nachystáme si formu na bábovku, tu vymažeme olejem  a vysypeme hrubou moukou nebo krupicí, aby šla bábovka po upečení hezky vyndat.
  4. Nakrájené jablko rozmístíme na spodek bábovky (po upečení to bude vršek).

20160126_173931

5. Polijeme cca 4 lžícemi slaného karamelu, zbytek budeme ještě potřebovat.

6. Do mísy, ve které budeme mixovat těsto, si vyklepneme vejce a smícháme s cukrem. Mixujeme cca 2 minuty,                   dokud se nevytvoří hezký světle žlutý krém.

7. Přilijeme smetanu, mléko, olej, vanilkovou esenci a promícháme.

8. Prášek do pečiva a jedlou sodu rozmícháme v mouce a přisypeme se zbylými surovinami (vyjma slaného                          karamelu, ten použijeme za chvíli).

9. Mixujeme cca 2 minuty a těsto je hotové.

10. Vlijeme cca polovinu těsta na jablka a druhou polovinu odložíme.

11. Vezmeme zase cca 4 lžíce slaného karamelu a vlijeme na těsto.

12. Nyní zalijeme druhou polovinou těsta a dáme péct na cca 40 minut na 170 stupňů Celsia.

13. Po 35 minutách zkoušíme zapíchnout špejli do bábovky. Pokud ji vyndáme suchou, bábovka je hotová. Pokud              se na ni ještě nalepí těsto, nechte ještě chvíli péct.

14. Máme hotovo :). Cítíte tu vůni?….Aaaach.

15. Počkej až bábovka vychladne (já vím, je to těžké :)) a pak projeď tenkým nožem okolo středu formu (v případě,           že by se těsto nalepilo na formu, odřízneme ho) otoč bábovku a vyklepni.

Tak jak se vám recept líbí? V případě, že by byl recept málo podrobný a potřebovali jste něco dovysvětlit, napište dolů do komentářů. Ráda vám cokoliv vysvětlím, objasním, aby byl výsledek dokonalý :).

Hezký den,

vaše Jitka

20160126_183358

20160126_205331

Leave A Comment

Related Posts