Bezináda alias bezový sirup

 

Tak rychle přidávám recept, než nám odkvetou. Recept je od mamky, která ho dělá už tradičně a vždycky všem moc chutná. Je nejlepší vychlazený s perlivou vodou, citronem a lístečky máty. Do parných dnů jako dělaný…a že to brzo začne ;).

Ingredience

4 litry pitné vody

40 velkých květů bezinek (otrháno na místě, kde víte, že nejezdí auta, nebo není bez nijak znečištěný)

3 větší citrony – pořádně opláchnout

4 kg cukru krystal

100 g kyseliny citronové

Postup

  1. Čtyři litry vody převařte a nechte vychladit.
  2. Přidejte květy bezu – někdo lehce oplachuje (záleží, kde to trháte), ale opatrně, ať se nesmyje všechen pyl. My trhali po dešti – pyl to nesmylo a bezinky byly krásně čisté. Stopky ostříhejte těsně u květů. Pokud se tak neudělá, sirup by byl lehce nahořklý. Takže opravdu ostříhejte těsně u květů, až se květy téměř rozpadnou.
  3. Přidejte také citron nakrájený na plátky a nechte květy s citronem ve vodě luhovat 24 hodin (nevystavujte na sluníčku).
  4. Po 24 hodinách sceďte do hrnce přes husté plátýnko – dostanete zakalenou vodu.
  5. Přidejte 4 kg cukru a 100 g kyseliny citronové a na mírném ohni zahřívejte (na 40 – 50 stupňů zhruba – nesmí to hlavně vřít), až se cukr rozpustí.
  6. Sirup je hotový, nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté přilijte ideálně do skleněných sklenic. Uchovávejte v lednici. 2 měsíce vám takhle uskladněný sirup vydrží, i déle, ale my ho většinou dřív vypijem :)).

Tak dejte vědět, jak se vám povedl a hlavně, jak chutnal :).

 

Krásný den,

 

Jitka

2 komentáře

  • Hana Studena
    6 měsíci ago

    Super Jito, akorat se na nej o vikendu chystam 😀