My tento chlebíček měli například i na stole s vánočním cukrovím. Je lehký, suchý a ne moc sladký. Výborný na zkusování k čaji či kávě. Připomíná mi trošku italské sušenky Cantucinni. Miluju oříšky, takže si jich tam dám vždycky víc, než bylo původně v receptu. Vám píši už ten můj s množstvím oříšků, které vidíte na obrázku. Nejprve jsem se bála, že chlebíček nepůjde nakrájet na tenké plátky právě kvůli zmiňovaným oříškům. Obavy byly ale zbytečné, naopak jsem byla mile překvapena, jak lehce šel nakrájet.
Ingredience:
120 g mletého cukru
150 g polohrubé mouky
4 bílky
špetka soli
100 g mandlí, neloupat
100 g kešu či jiných oříšků
množství a druh oříšků záleží pouze na vás
1 lžička karobu
Postup:
- Bílky dáme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme do hustého sněhu.
- Po cca 2-3 minutách šlehání přisypeme cukr a karob.
- Šleháme cca 30 sekund a přidáme mouku.
- Opět prošleháme, aby se suroviny spojily.
- Na závěr přisypeme oříšky a zamícháme vařečkou.
- Formu si vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou či krupicí.
- Vlijeme těsto.
- Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 20 min dozlatova.
- Necháme vychladnout a odpočinout nejlépe do druhého dne.
- Vyndáme z formy a krájíme na co nejtenší plátky, které potom skládáme na plech, vyložený pečícím papírem.
- Sušíme v troubě na cca 80 stupňů.