Hurá, je konečně jaro! To pravé teplé, kdy si vyjdete ven v mikině a tričku a je vám hej :).
S jarem je čas zlikvidovat zimní zásoby ovoce z mrazáku a mně se tam ještě válely borůvky….. a tak jsem se je rozhodla takhle skvěle zužitkovat :). Recept mám z kuchařky Apetitu a je prostě skvělý. Těsto krásně nakynulo a mělo to správnou chuť!
Ingredience na těsto
500 g hladké mouky
130 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
1/2 kostky čerstvého droždí (cca 21 g)
60 g rozpuštěného másla
2 prošlehané vejce
Ingredience na náplň
375 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g krupicového cukru
250 g polotučného nebo tučného tvarohu
400 g borůvek
150 g hrubé mouky
100 g másla
Postup
- Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdobíme kvasnice (opravdu jen vlažné, nesmí být moc teplé, jinak vám nevzejde kvásek). Počkáme cca 3 minutky dokud nám kvasnice nevyskáčou napovrch.
- Mouku si připravíme do velké mísy, kam vlijeme kvásek, máslo, zbytek cukru a vejce. Z toho vypracujeme nelepivé těsto (dle potřeby přidejte mouku či mléko). Propracované těsto necháme v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca hodinu, hodinu a půl.
- Plech vyložíme pečícím papírem a mezitím, co nám kyne těsto si připravíme tvarohovou náplň.
- V mléce rozmícháme pudink a mícháme do zhoustnutí (cca 3-5 min).
- Pudink odstavíme a vmícháme do něj tvaroh a cukr.
- Drobenku si připravíme smícháním másla, cukru a hrubé mouky. Promneme rukama a vytvoří se nám malé hrudky – drobenka.
- Po nakynutí z těsta vytváříme libovolně velké koláče (vidíte, že já dělala různě velké). Těsto si odeberte lžící a pak rukou vytvarujte do požadovaného tvaru. Na ten naneste tvarohovou náplň a posypte borůvkymi (klidně čerstvě vytaženými z mrazáku a nebo čerstvými). A nakonec posypeme drobenkou.
- Koláče pečeme na 190 stupňů cca 15-25 minut (čas záleží na troubě).
Pusťte se do toho! 🙂
Jitka
mňam! 🙂 vyzerajú úžasne
Dobry den, ten puding se míchá v teplem mléce? Jako klasicky puding nebo ve studeném? Dekuji. Dneska budu dělat koláče s rybizem. Už se Těšín ☺
Dobrý den,
nejlepší je, aby měl tvaroh a mléko stejnou pokojovou teplotu. Při pečení se potom pudnig v podstatě uvaří :). Omlouvám se, že odpovídám až teď, každopádně předpokládám, že se koláče povedly, je to tak? 🙂