Borůvkovo-tvarohové koláče

20160326_150102

20160326_150445

20160326_150034

Hurá, je konečně jaro! To pravé teplé, kdy si vyjdete ven v mikině a tričku a je vám hej :).

S jarem je čas zlikvidovat zimní zásoby ovoce z mrazáku a mně se tam ještě válely borůvky….. a tak jsem se je rozhodla takhle skvěle zužitkovat :). Recept mám z kuchařky Apetitu a je prostě skvělý. Těsto krásně nakynulo a mělo to správnou chuť!

Ingredience na těsto

500 g hladké mouky

130 ml vlažného mléka

60 g cukru krupice

1/2 kostky čerstvého droždí (cca 21 g)

60 g rozpuštěného másla

2 prošlehané vejce

Ingredience na náplň

375 ml mléka

1 sáček vanilkového pudinku

100 g krupicového cukru

250 g polotučného nebo tučného tvarohu

400 g borůvek

150 g hrubé mouky

100 g másla

20160326_140754

Postup

  1. Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdobíme kvasnice (opravdu jen vlažné, nesmí být moc teplé, jinak vám nevzejde kvásek). Počkáme cca 3 minutky dokud nám kvasnice nevyskáčou napovrch.
  2. Mouku si připravíme do velké mísy, kam vlijeme kvásek, máslo, zbytek cukru a vejce. Z toho vypracujeme nelepivé těsto (dle potřeby přidejte mouku či mléko). Propracované těsto necháme v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca hodinu, hodinu a půl.
  3. Plech vyložíme pečícím papírem a mezitím, co nám kyne těsto si připravíme tvarohovou náplň.
  4. V mléce rozmícháme pudink a mícháme do zhoustnutí (cca 3-5 min).
  5. Pudink odstavíme a vmícháme do něj tvaroh a cukr.
  6. Drobenku si připravíme smícháním másla, cukru a hrubé mouky. Promneme rukama a vytvoří se nám malé hrudky – drobenka.
  7. Po nakynutí z těsta vytváříme libovolně velké koláče (vidíte, že já dělala různě velké). Těsto si odeberte lžící a pak rukou vytvarujte do požadovaného tvaru. Na ten naneste tvarohovou náplň a posypte borůvkymi (klidně čerstvě vytaženými z mrazáku a nebo čerstvými). A nakonec posypeme drobenkou.
  8. Koláče pečeme na 190 stupňů cca 15-25 minut (čas záleží na troubě).

Pusťte se do toho! 🙂

 

20160326_150417

Jitka

3 Comments

  • ivka
    8 roky ago

    mňam! 🙂 vyzerajú úžasne

  • Martina
    8 roky ago

    Dobry den, ten puding se míchá v teplem mléce? Jako klasicky puding nebo ve studeném? Dekuji. Dneska budu dělat koláče s rybizem. Už se Těšín ☺

    • 8 roky ago

      Dobrý den,
      nejlepší je, aby měl tvaroh a mléko stejnou pokojovou teplotu. Při pečení se potom pudnig v podstatě uvaří :). Omlouvám se, že odpovídám až teď, každopádně předpokládám, že se koláče povedly, je to tak? 🙂

Leave A Comment

Related Posts