Kombinace malin a bílé čokolády nikdy nezklame. Je to sázka na jistotu. My o víkendu slavili Benďovy narozky, a rozhodla jsem se upéct něco s malinama, protože jich máme na zahradě spoustu. Doma jsme měli mascarpone, tvaroh, smetanu a dokonce i bílé čokolády, ze kterých jsem měla v původně v plánu dělat sušenky, ale jak se hodily na dort. Takže recept byl na světě a všem moc chutnal. Byl jemný, vláčný a ne takový ten hutný, kterého sníte kousek a jste tak zapláclí, že už nemůžete. Akorát oslavenec měl svůj speciální dortík z ovesných lívanečků s domácí přesnídávkou a kokosovým jogurtem, protože mléčné výrobky zatím nemůže a celkově bych pro něj volila jiné, zdravější ingredience :).
PS: Tady vám ještě připomínám recept na famózní čokoládové muffiny olepšené o maliny a kousky bílé čokolády!

Ingredience
1 balení Lotus sušenek (myslím 250g)
25 g másla
1 mascarpone
1 tučný tvaroh – takový ten kvádřík, co drží tvar, ne ten z vaničky
1 smetana 30%
1 vejce
50 g cukru moučka
2 bílé čokolády (celkem 200 g)
3/4 hrnku zralých malin

Postup
- Lotusky si nadrtíme na jemný prášek a zalijeme rozpuštěným máslem. To nebude stačit na celou plochu dortu, takže si pomůžeme rukama a hezky sušenky s máslem “uhněteme”, aby se všechny rozdrcené sušenky lehce nasákly. Toto “těsto” pak namačkáme do formy a dáme péct na 170 stupňů cca 10 minut. Kulatou formu strčte do trouby na plechu. Občas máslo umí vytéct, když kulatá forma dostatečně netěsní.
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokolády s půlkou smetany, jak se smetana s čokoládou hezky propojí a rozpustí, odstavíme a dáme vychladnout.
- Nyní je hrozně důležité, aby všechny suroviny měli stejnou pokojovou teplotu, jinak se nám krém může srazit. Ve vysoké míse si smícháme zbytek smetany s cukrem – to vyšleháme. Poté přidáme mascarpone, tvaroh a vejce, opět prošleháme.
- Nakonec nalijeme vychladlé čokolády a zase prošleháme, tím máme krém hotový.
- Krém nalijeme na vychladlý korpus ze sušenek a na závěr na něj naskládáme maliny, které prstem ještě lehce zaboříme. Gumovou stěrkou pak zarovnáme povrch krému a dáme péct na cca 30 minut na 170 stupňů, horkovzduch.
- Po vytáhnutí z trouby necháme vychladnout a ozdobíme dalšími malinami.