Cheesecake z bílé čokolády a malin

Kombinace malin a bílé čokolády nikdy nezklame. Je to sázka na jistotu. My o víkendu slavili Benďovy narozky, a rozhodla jsem se upéct něco s malinama, protože jich máme na zahradě spoustu. Doma jsme měli mascarpone, tvaroh, smetanu a dokonce i bílé čokolády, ze kterých jsem měla v původně v plánu dělat sušenky, ale jak se hodily na dort. Takže recept byl na světě a všem moc chutnal. Byl jemný, vláčný a ne takový ten hutný, kterého sníte kousek a jste tak zapláclí, že už nemůžete. Akorát oslavenec měl svůj speciální dortík z ovesných lívanečků s domácí přesnídávkou a kokosovým jogurtem, protože mléčné výrobky zatím nemůže a celkově bych pro něj volila jiné, zdravější ingredience :).

PS: Tady vám ještě připomínám recept na famózní čokoládové muffiny olepšené o maliny a kousky bílé čokolády!

Ingredience

1 balení Lotus sušenek (myslím 250g)

25 g másla

1 mascarpone

1 tučný tvaroh – takový ten kvádřík, co drží tvar, ne ten z vaničky

1 smetana 30%

1 vejce

50 g cukru moučka

2 bílé čokolády (celkem 200 g)

3/4 hrnku zralých malin

Postup

  1. Lotusky si nadrtíme na jemný prášek a zalijeme rozpuštěným máslem. To nebude stačit na celou plochu dortu, takže si pomůžeme rukama a hezky sušenky s máslem “uhněteme”, aby se všechny rozdrcené sušenky lehce nasákly. Toto “těsto” pak namačkáme do formy a dáme péct na 170 stupňů cca 10 minut. Kulatou formu strčte do trouby na plechu. Občas máslo umí vytéct, když kulatá forma dostatečně netěsní.
  2. Ve vodní lázni si rozpustíme čokolády s půlkou smetany, jak se smetana s čokoládou hezky propojí a rozpustí, odstavíme a dáme vychladnout.
  3. Nyní je hrozně důležité, aby všechny suroviny měli stejnou pokojovou teplotu, jinak se nám krém může srazit. Ve vysoké míse si smícháme zbytek smetany s cukrem – to vyšleháme. Poté přidáme mascarpone, tvaroh a vejce, opět prošleháme.
  4. Nakonec nalijeme vychladlé čokolády a zase prošleháme, tím máme krém hotový.
  5. Krém nalijeme na vychladlý korpus ze sušenek a na závěr na něj naskládáme maliny, které prstem ještě lehce zaboříme. Gumovou stěrkou pak zarovnáme povrch krému a dáme péct na cca 30 minut na 170 stupňů, horkovzduch.
  6. Po vytáhnutí z trouby necháme vychladnout a ozdobíme dalšími malinami.

Leave A Comment

Related Posts