Čokoládové lanýže s burákovým máslem

Už je to nějaký ten týden, co jsem byla pozvaná omrknout výrobu čokoládových lanýží v Brně. Moc ráda jsem pozvání přijala a domluvily jsme si s holkama termín. Nejdřív mi teda domů přistála ochutnávka několika kousků, které byly naprosto luxusní, takže jsem se dost těšila, co se nového dozvím a naučím. Přivítaly mě dvě milé holky Terez (uprostřed, majitelka firmy Čokoládové lanýže Tereza) a Barča (vlevo – její pomocnice). Jo a na těch kudrlinách jsme se nedomluvily :D.

Hned po příchodu mi holky zabořily lžičku do domácí nutely, kterou Terez vyráběla. “Ochutnej!”….. a v tomto duchu se nesla celá návštěva. Takže to bylo dost příjemné, to si asi dovedete představit :)).

Každopádně jsem myslela i na vás a chtěla si nějaké lanýže zkusit vyrobit a odejít s receptem :). Terez přichystala ingredience na lanýže z burákového másla a pustily jsme se do toho. Tak mrkněte na recept ;).

Jinak v její nabídce najdete skvělé příchuťě, které mě naprosto dostaly. Jsem zastánce klasiky, mám nejradši mléčnou čokoládu a nějaké ovocné příchuťě mě moc neberou. Každopádně chuťě dost překvapily. Moji favoriti: vynikající Slaný karamel, peckovní Borůvka s levandulí, neobvyklý Zelený čaj Matcha, Indická masala a taky mi dost chutnala Skořice a nugát. Dále jsem chutnala Meloun s vodkou, Slivovicový lanýž a spoustu dalších….uričtě je z čeho vybírat :). Svoje lanýže Terez dodává do obchůdků rozmístěných po celé ČR a taky má e-shop ;).

Pro víc info:

https://www.cokoladovelanyze.com/

FB: https://www.facebook.com/lanyzetereza/

Recept najdete pod fotkama 🙂

 

Ingredience na 30- 40 kusů lanýzů

100 ml smetany (31% ke šlehání, my použily Kunín)

vrchovatá lžíce arašídové pasty 100% (koupíte ve zdravé výživě, případně lze nahradit kvalitním arašídovým máslem)

320 g kvalitní mléčné čokolády (např. 36,5% Belcolade)

1-2 špetky soli

kakao na obalení koulí

Tip: pokud byste koule dělali i pro děti, můžete ozvláštnit lyfilizovaným ovocem( borůvky, maliny,..).

Tip2: pokud to bude pro vás, můžete zpestřit ganáž kvalitním rumem, portským vínem nebo ořechovkou.

Postup

  1. Dáme vařit smetanu – zlehka, max do bodu varu. Smetana se nesmí převařit (pokud se převaří, může se stát, že čokoláda se se smetanou nepropojí).
  2. Jakmile je smetana teplá, vhodíme čokoládu a rozmícháme, chvíli počkáme, ať se trochu rozpustí, a pak promícháme vařečkou do hladkého krému (tomu říkáme ganáž). Pozor, nesmí se přemíchat – začal by se tuk oddělovat od zbytku. Hrnec tedy mějte odstavený ze sporáku, aby zespod nešlo pořád teplo.
  3. Nyní je čas přidat arašídovou pastu či máslo a přidat špetku soli. Pro kontrolu ochutnáme, případně přidáme ještě jednu dle potřeby (víc ale ne, sůl se tuhnutím více vstřebá a chutě se zvýrazní).

4. Hotovou ganáž vlijeme do připravené misky/formy vyložené potravinářskou fólií. Čím tenší plocha ganáže bude, tím rychleji bude tuhnout. Ganáž přikryjeme fólií i shora a hezky uhladíme. Ganáž tuhne ideálně přes noc, pokud nemáme čas, můžeme urychlit ledničkou.

5. Po vytuhnutí si ganáž rozbalíme a nakrájíme na kousky, ze kterých pak válíme koule a obalujeme v kakau.

Na Instagramu jste mi psali, že recept určitě chcete, tak dejte vědět, jak se lanýže podařily a pošlete fotku vašeho výtvoru :).

Mějte se krásně,

Jitka

 

Jinak víte jaký je rozdíl mezi lanýží a pralinkou?

Lanýž je ručně dělaný a většinou má kratší trvanlivost, protože neobsahuje konzervanty a chemii, kdežto pralinky je obsahovat můžou a vyrábí je převážně strojově.

 

 

Leave A Comment

Related Posts