Čokoládové “thumbprints” cookies

20160328_112643

20160328_112509

20160328_112947

for english version of recipe scroll down 🙂

Čokoládové thumbprints cookies

Další recept z mých pokladů z Ameriky. Tentokrát z kuchařky dvojice nadšených pekařů, kteří pojmenovali své dvě pekárny Baked. Jedna se nachází v Brooklynu a druhá na Manhattanu. Byla jsem tím prostorem a jejich výtvory tak očarovaná, že jsem si hned pořídila jejich knihu Baked Explorations. Přivezla jsem si od nich ještě jednu s názvem New Frontiers in Baking, kterou jsem dostala od Kuby k výročí :).

Tenhle recept, který Vám tu popíšu jsem si lehce upravila. V knize jsou tyto sušenky s mátovou náplní a i do samotného těsta se přidává čokoláda s mátou. Mátu ale v dezertech moc nemusím, a tak jsem ji vyměnila za javorový sirup.

Proč “thumbprints”?

Tedy v překladu otisky? Pomocí svých prstů totiž tvoříte v sušenkách ďůlky, do kterých potom nalijete čokoládový krém. Je to zábava a takové zpestření pečení. Pokud máte děti, tak je určitě zapojte! Věřím, že je to bude bavit minimálně tak, jak to bavilo mě :).

Ingredience na těsto

85 g hořké čokolády

2 lžíce kvalitního javorového sirupu

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku kakaa

3/4 lžičky soli

250 g změklého másla

1/3 hrnku cukru krupice

2 velké žloutky

Ingredience na náplň

130 g bílé čokolády

4 lžíce javorového sirupu

3 lžíce smetany 30%

20160327_212858

Postup

  1. Ve vodní lázni si rozehřejeme hořkou čokoládu a přidáme k ní javorový sirup. Až je čokoláda rozteklá, odebereme z vodní lázně a necháme lehce vychladnout.
  2. V míse si smícháme mouku, kakao a sůl.
  3. Do druhé mísy si vložíme máslo a šleháme dokud nezískáme hezky krémovou konzistenci (pozor, nepřešlehejte – nešlehejte déle než 2 minuty).
  4. K máslu přidáme cukr, prošleháme. Pak žloutky a zase prošleháme.
  5. Nyní přidáme čokoládu a šleháme, dokud se suroviny nespojí.
  6. Naposled přidáme moučnou směs a šleháme cca 1 minutu.
  7. Těsto máme hotové, zabalíme ho do igelitové fólie a dáme do lednice na 1 hodinu odpočinout.
  8. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
  9. Vytáhneme těsto z lednice a čajovou lžičkou uždibáváme zhruba stejné díly těsta, ze kterých pak vytvarujeme kuličky a položíme na plech.
  10. Nyní přichází na řadu zábavná část, a to dělání ďůlků prstem doprostřed kuličky. Odtud název Thumbrints neboli otisky. Pokud chcete mít hezky rovnoměrné ďůlky, doporučuji použít například druhý konec vařečky, který lehce pomoučíte a děláte ďůlky s ní.
  11. Dejte do trouby a pečte cca 8 minut na 170 stupňů. Poté plech vytáhněte a promáčkněte ještě jednou důlky, protože Vám trošku poskočily nahoru (nyní už opravdu použijte vařečku, ať se nespálíte). Pak vložte plech do trouby ještě na takových 5 minut a poté vytáhněte. Důležité je sušenky hlídat, abychom je nespálili. Jak jsou tmavé, tak to moc nejde poznat, ale jen cítit :D.
  12. Po vychladnutí sušenek je začneme plnit krémem, který jednoduše uděláme smícháním všech surovin ve vodní lázni, kde se nám čokoláda roztopí. Krém poté odstavíme, necháme lehce vychladnout a plníme pomocí malé lžičky ďůlky v sušenkách.
  13. Dílo je hotovo a pusťte se do chutnání :).

20160328_112428

Zdroj: kniha Baked Explorations, Matt Lewis, Renato Poliafito

Chocolate thumbrints cookies

Ingredients for the dough

3 ounces dark chocolate

2 tablespoons good quality maple syrup

1 and 1/2 cup all-purpose flour

1/2 cup dark unsweetened cocoa powder

/4 teaspoon salt

250 g (2 sticks) unsalted butter at room temperature

1/3 cup granulated sugar

2 large egg yolks

Ingredients for the filling

4,5 ounces white chocolate

4 tablespoons maple syrup

3 table spoons heavy cream

 

  1. Melt the dark chocolate and maple syrup in the double boiler. Then set aside to cool.
  2. In the medium bowl, whisk together the flour, cocoa powder and salt. Set aside.
  3. In the bowl beatthe butter until creamy (max. 2 minutes)
  4. Add the granulated sugar and beat until light and fluffy. Add the egg yolks until combined.
  5. Scrape the chocolate into the mixture and beat until incorporated.
  6. Add the flouwer mixture all at once. Beat on the low speed until the dough is smooth.
  7. Transfer it to a sheet of plastic wrap and refrigerate it about 1 hour.
  8. Preheat the oven to 350 degrees F. Line the baking sheets with parchment paper.
  9. With clean hands, form tablespoon-size dough balls, taking care that they have no lumps or cracks and place it on the prepared baking sheet.
  10. The funny part of the recipe now. Use your thumb or samll dowel to make an identation in the center of the cookie.
  11. Bake for 8 minutes on 350 degrees F, then remove the sheet from the oven, and use your dowel to make tje identition more visible. Return the sheets to the oven and bake for another 5 – 8 minutes. These are the tipy of cookies that can overbake very quickly – pull them out at the first signs of cracking.
  12. Set the baking sheets on a wire rack until cool.
  13. Use the double boiler again to melt white chocolate, heavy cream and maple syrup. Let it cool for few minutes and fill the thumbrit cookies with the white chocolate ganache.
  14. Cookies are done! Enjoy the taste!

Leave A Comment

Related Posts