Trošku hokus pokus s krémem. Ale povedl se :).
Co se týče korpusu. Píšu čokoládový dort, ale vůbec se tam čokoláda nedává. Kakaový prostě použít nemůžu, protože když se do dortu zakousnete, ucítíte vážně čokoládu. A to díky jedné super ingredienci, která vám tu pravou čokoládovou chuť vykouzlí.
Není to nic víc než obyčejná vroucí voda, která se na závěr přijele do těsta a vykouzlí nám tehnle super efekt čoko dortu. Je prostě skvělý. Recept mi dohodila moje skvělá kamarádka Kubel, kterou tímto zdravím :).
Jak jsem už psala, krém je povedený pokus :). Hledala jsem nějaké kokosové krémy na pinterestu a nic mi nepadlo do nosu, všude kopa másla a nebo cukru. Pustila jsem se tedy do krému sama ze surovin co dům dal :).
Kokos, kokosové mléko, Salko, tvaroh…a výsledek se vážně vydařil! 🙂
Tak pojďme na to, ať můžete taky ochutnat 😉
Důležité je mít všechny suroviny stejné pokojové teploty.
Ingredience na korpus
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku rostliného oleje
1 hrnek cukru
3/4 hrnku kvalitního kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku soli
1 hrnek kefíru
2 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
1 hrnek vroucí vody
Ingredience na krém
Důležité je mít všechny suroviny stejné pokojové teploty.
60 g strouhaného sušeného kokosu
50 ml kokosového mléka
100 ml Salka (kondenzované slazené mléko)
1 tučný tvaroh
60 g bílé čokolády
1 lžíce kokosového oleje
- Vyšleháme si vejce s cukrem a olejem (cca 1-2 minuty).
- V druhé míse si smícháme suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, kakao)
- Přidáme do první mísy a přilijeme kefír s vanilkovým extraktem. Prošleháme, aby se suroviny spojily.
- Na závěr do těsta přilijeme vroucí vodu a znovu opatrně prošleháme, ať si nevymalujeme kuchyň :).
- Dvě menší formy na pečení (mám průměr 17 cm) si vymažeme olejem a vysypeme krupicí, případně si formu vyložíme pečícím papírem (pokud děláme tzv. nahý dort jako mám na obrázku já). Když použijete krupici na naháče, tak to bude vypadat nevzhledně a krupice půjde vidět. Pokud chcete krémem potřít dort i po bocích tak, aby korpus nešel vidět, klidně použijte krupici.
- Polovinu těsta vlijeme do jedné formy a druhou polovinu do druhé. Šoupneme do trouby na 30 minut a na 180 stupňů. Každá trouba peče jinak. Dort hlídejte okolo 25 minuty, aby nebyl moc přepečený – ztratil by potom tu úžasnou vláčnost.
- Mezitím, co pečeme korpusy, si připravíme kokosový krém naprosto jednoduše.
- Rozpustíme si ve vodní lázni bílou čokoládu, necháme lehce vychladnout a přimícháme k ostatním surovinám. Lehce prošleháme a dáme do lednice na cca 1-2 hodiny. Ze začátku se vám krém může zdát řídký, ale jakmile ho dáte do lednice, kokos lehce nasaje kokosové mléko a salko a čokoláda s kokosovým olejem začne tuhnout, takže konzistence bude po vytáhnutí z lednice super.
- Pokud jste použili pečící papír: Jakmile korpusy vytáhneme z trouby, necháme chladnout cca 5 minut. Poté sundáme bok formy a pak i spodní díl formy. Půjde to lehce díky pečícímu papíru. Následně sundáme pečící papír i zespod upečeného korpusu, aby se nám korpus nezapařil a mohl “dýchat” a nadále chladnout.
- Zcela vychladlé korpusy si rozpůlíme a dostaneme tak 4 kusy – vrstvy dortu. Pokud jsou vrchy korpusů nerovné, zarovnáme nožem.
- První vrstvu dáme na kulatý díl dortové formy nebo na jinou pevnou podložku, aby se nám pak s dortem dobře manipulovalo. Natřeme kokosovým krémem a přilepíme další patro. Tak pokračujeme s ostatními kusy korpusu a vršek dortu pomažeme krémem taky. Pokud nám krém z dortu leze ven, můžeme přejet stěrkou okolo celého dortu a tak ho zarovnat.
- Máme hotovo :). Dozdobíme libovolným ovocem a dáme ještě na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet váš recept na dort, zajímá mě jakou velikost formy jste použila? 🙂 Děkuji B.
Dobrý den Báro, forma má v průměru 17 cm :). Dejte vědět, jak se dort podařil :). Hezký večer, Jitka
Dobrý den, muzu se zeptat, jestli krem v lednici ztuhne tak, aby opravdu nevytekal? Moc dekuji 🙂
Dobrý den Ivano, ano, krém ztuhne 🙂
Dobrý den, dort vypadá úžasně. Těším se, až ho udělám příteli k narozeninám. Mohu se jenom zeptat, může přijít místo kokosového oleje obyčejný olej (slunečnicový, řepkový)?
Děkuji Katka
Do krému olej nedávejte, raději použijte máslo :). Ať se podaří 🙂
Dobrý den, kolik másla byste doporučovala, prosím? Myslíte, že bude pak krém vhodný pod fondan?
Děkuji
Másla do čeho? Krému nebo korpusu? O másle tam nic nepíšu, nebo se špatně dívám? 🙂 Krém byl celkem hustý a myslím si, že by to klidně šlo i pod fondan 🙂
Katce o 2 komenty výš jste radila, aby místo klasického oleje zvolila máslo
Děkuji
Dělala jsem si tohohle dorťáčka na včerejší narozeniny a NAPROSTO SUPER. Neskutečně vláčné těsto, opravdu texturou i chutí připomínalo hutnou čokoládu s plnou, bohatou chutí (použila jsem vysoce kvalitní peruánské kakao) a byl to asi ten nejbáječnější dort, jaký jsem kdy ochutnala. ^^ Těsto mi sice před přidáním horké vody se všemi ostatními ingrediencemi nešlo pořádně prošlehat, jak bylo husté, lepilo se mi na metličky (když jsem tam přidávala ty sypké přísady) 😀 Ale jakmile tam přišla ta horká voda, naředilo se, metličky se zase zprovoznily a vzniklo nádherné, hutné čokoládové těsto. A ten kokosový krém skutečně neměl chybu, kombinace bílé čokolády, kokosu a Salka byla hříšně vynikající. ^^ Opravdu v lednici asi po půldruhé hodině ztuhl do požadované konzistence a skvěle se s ním pracovalo. Použila jsem jinak do korpusu také kokosový olej a ještě jako sladidlo zvolila kokosový cukr, aby byl kokosáček ještě kokosákovatější, a rozhodně nelituju 😉 Výsledek opravdu vypadal přesně jako na obrázku. Parádní recept a doporučuju!
jéé, no to mám velkou radost, že se povedl a tak chutnal! Paráda, zkuste i další moje recepty, věřím, že budou taky chutnat 😉
Rozhodně zkusím! Stránku už mám na svém seznamu oblíbených foodblogů a už vybírám další recept, začínám si na pečení budovat úspěšnou závislost… 😉
Delala jsem do vetsi formy a korpus docela hodne popraskal… Ale jinak vypadá super, zitra budu dodelavat. Dekuji za recept