Čokoládový dort s kokosovým krémem

20160528100410_IMG_0523 20160528100453_IMG_0525 20160528105629_IMG_0529

Trošku hokus pokus s krémem. Ale povedl se :).

Co se týče korpusu. Píšu čokoládový dort, ale vůbec se tam čokoláda nedává. Kakaový prostě použít nemůžu, protože když se do dortu zakousnete, ucítíte vážně čokoládu. A to díky jedné super ingredienci, která vám tu pravou čokoládovou chuť vykouzlí.

Není to nic víc než obyčejná vroucí voda, která se na závěr přijele do těsta a vykouzlí nám tehnle super efekt čoko dortu. Je prostě skvělý. Recept mi dohodila moje skvělá kamarádka Kubel, kterou tímto zdravím :).

Jak jsem už psala, krém je povedený pokus :). Hledala jsem nějaké kokosové krémy na pinterestu a nic mi nepadlo do nosu, všude kopa másla a nebo cukru. Pustila jsem se tedy do krému sama ze surovin co dům dal :).

Kokos, kokosové mléko, Salko, tvaroh…a výsledek se vážně vydařil! 🙂

Tak pojďme na to, ať můžete taky ochutnat 😉

Důležité je mít všechny suroviny stejné pokojové teploty.

Ingredience na korpus

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku rostliného oleje

1 hrnek cukru

3/4 hrnku kvalitního kakaa

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžičku jedlé sody

1 lžičku soli

1 hrnek kefíru

2 vejce

1 lžičku vanilkového extraktu

1 hrnek vroucí vody

 

Ingredience na krém

Důležité je mít všechny suroviny stejné pokojové teploty.

60 g strouhaného sušeného kokosu

50 ml kokosového mléka

100 ml Salka (kondenzované slazené mléko)

1 tučný tvaroh

60 g bílé čokolády

1 lžíce kokosového oleje

 

  1. Vyšleháme si vejce s cukrem a olejem (cca 1-2 minuty).
  2. V druhé míse si smícháme suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, kakao)
  3. Přidáme do první mísy a přilijeme kefír s vanilkovým extraktem. Prošleháme, aby se suroviny spojily.
  4. Na závěr do těsta přilijeme vroucí vodu a znovu opatrně prošleháme, ať si nevymalujeme kuchyň :).
  5. Dvě menší formy na pečení (mám průměr 17 cm) si vymažeme olejem a vysypeme krupicí, případně si formu vyložíme pečícím papírem (pokud děláme tzv. nahý dort jako mám na obrázku já). Když použijete krupici na naháče, tak to bude vypadat nevzhledně a krupice půjde vidět. Pokud chcete krémem potřít dort i po bocích tak, aby korpus nešel vidět, klidně použijte krupici.
  6. Polovinu těsta vlijeme do jedné formy a druhou polovinu do druhé. Šoupneme do trouby na 30 minut a na 180 stupňů. Každá trouba peče jinak. Dort hlídejte okolo 25 minuty, aby nebyl moc přepečený – ztratil by potom tu úžasnou vláčnost.
  7. Mezitím, co pečeme korpusy, si připravíme kokosový krém naprosto jednoduše.
  8. Rozpustíme si ve vodní lázni bílou čokoládu, necháme lehce vychladnout a přimícháme k ostatním surovinám. Lehce prošleháme a dáme do lednice na cca 1-2 hodiny. Ze začátku se vám krém může zdát řídký, ale jakmile ho dáte do lednice, kokos lehce nasaje kokosové mléko a salko a čokoláda s kokosovým olejem začne tuhnout, takže konzistence bude po vytáhnutí z lednice super.
  9. Pokud jste použili pečící papír: Jakmile korpusy vytáhneme z trouby, necháme chladnout cca 5 minut. Poté sundáme bok formy a pak i spodní díl formy. Půjde to lehce díky pečícímu papíru. Následně sundáme pečící papír i zespod upečeného korpusu, aby se nám korpus nezapařil a mohl “dýchat” a nadále chladnout.
  10. Zcela vychladlé korpusy si rozpůlíme a dostaneme tak 4 kusy – vrstvy dortu. Pokud jsou vrchy korpusů nerovné, zarovnáme nožem.
  11. První vrstvu dáme na kulatý díl dortové formy nebo na jinou pevnou podložku, aby se nám pak s dortem dobře manipulovalo. Natřeme kokosovým krémem a přilepíme další patro. Tak pokračujeme s ostatními kusy korpusu a vršek dortu pomažeme krémem taky. Pokud nám krém z dortu leze ven, můžeme přejet stěrkou okolo celého dortu a tak ho zarovnat.
  12. Máme hotovo :). Dozdobíme libovolným ovocem a dáme ještě na 1 hodinu do lednice ztuhnout.

20160528100008_IMG_0517

13 Comments

  • Bára
    6 roky ago

    Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet váš recept na dort, zajímá mě jakou velikost formy jste použila? 🙂 Děkuji B.

    • 6 roky ago

      Dobrý den Báro, forma má v průměru 17 cm :). Dejte vědět, jak se dort podařil :). Hezký večer, Jitka

  • Ivana
    5 roky ago

    Dobrý den, muzu se zeptat, jestli krem v lednici ztuhne tak, aby opravdu nevytekal? Moc dekuji 🙂

  • Katka
    5 roky ago

    Dobrý den, dort vypadá úžasně. Těším se, až ho udělám příteli k narozeninám. Mohu se jenom zeptat, může přijít místo kokosového oleje obyčejný olej (slunečnicový, řepkový)?
    Děkuji Katka

    • 5 roky ago

      Do krému olej nedávejte, raději použijte máslo :). Ať se podaří 🙂

      • Nikol
        5 roky ago

        Dobrý den, kolik másla byste doporučovala, prosím? Myslíte, že bude pak krém vhodný pod fondan?
        Děkuji

        • 5 roky ago

          Másla do čeho? Krému nebo korpusu? O másle tam nic nepíšu, nebo se špatně dívám? 🙂 Krém byl celkem hustý a myslím si, že by to klidně šlo i pod fondan 🙂

          • Nikol
            5 roky ago

            Katce o 2 komenty výš jste radila, aby místo klasického oleje zvolila máslo
            Děkuji

  • Bára
    5 roky ago

    Dělala jsem si tohohle dorťáčka na včerejší narozeniny a NAPROSTO SUPER. Neskutečně vláčné těsto, opravdu texturou i chutí připomínalo hutnou čokoládu s plnou, bohatou chutí (použila jsem vysoce kvalitní peruánské kakao) a byl to asi ten nejbáječnější dort, jaký jsem kdy ochutnala. ^^ Těsto mi sice před přidáním horké vody se všemi ostatními ingrediencemi nešlo pořádně prošlehat, jak bylo husté, lepilo se mi na metličky (když jsem tam přidávala ty sypké přísady) 😀 Ale jakmile tam přišla ta horká voda, naředilo se, metličky se zase zprovoznily a vzniklo nádherné, hutné čokoládové těsto. A ten kokosový krém skutečně neměl chybu, kombinace bílé čokolády, kokosu a Salka byla hříšně vynikající. ^^ Opravdu v lednici asi po půldruhé hodině ztuhl do požadované konzistence a skvěle se s ním pracovalo. Použila jsem jinak do korpusu také kokosový olej a ještě jako sladidlo zvolila kokosový cukr, aby byl kokosáček ještě kokosákovatější, a rozhodně nelituju 😉 Výsledek opravdu vypadal přesně jako na obrázku. Parádní recept a doporučuju!

    • 5 roky ago

      jéé, no to mám velkou radost, že se povedl a tak chutnal! Paráda, zkuste i další moje recepty, věřím, že budou taky chutnat 😉

      • Bára
        5 roky ago

        Rozhodně zkusím! Stránku už mám na svém seznamu oblíbených foodblogů a už vybírám další recept, začínám si na pečení budovat úspěšnou závislost… 😉

  • Monika
    5 roky ago

    Delala jsem do vetsi formy a korpus docela hodne popraskal… Ale jinak vypadá super, zitra budu dodelavat. Dekuji za recept

Leave A Comment

Related Posts