Cuketová buchta s citronovým cream cheesem

20160310_071718

20160310_071603

Cuketové buchty už dělám docela dlouho. Díky cuketě jsou krásně šťavnaté a chutné. Tentokrát jsem se probírala svýma kuchařkama a narazila na jednu v kuchařce od Apetitu s názvem Moučníky. Recept jsem si lehce upravila a tady je finální verze :).

Ingredience

200 g másla

2 biocitrony

200 g cukru krystal

1 větší nebo 2 střední cukety (cca 300g)

1 lžička vanilkového extraktu

100 g hladké mouky

100 g celozrné mouky hladké

2 lžičky kypřícího prášku

1/4 lžičky jedlé sody

Ingredience na krém

75 g moučkového cukru

160 g cream cheese (já použila Gervais, můžete použít i Philadelphii)

1 lžíce citronové šťávy

Důležité je, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu, jinak se vám těsto srazí.

Postup

  1. Cuketu si opláchneme, uřízneme konce a nahrubo nastrouháme (já ji ani neloupala).
  2. Bio citrony si pořádně umyjeme a nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
  3. Do větší mísy si dáme změklé máslo a přidáme 200 g cukru krystal a šleháme do pěny.
  4. Pak přidáme vejce a opět šleháme.
  5. Připravenou cuketu si před přidáním do těsta vymačkáme – pustila totiž vodu. Vymačkanou cuketu přidáme do těsta spolu s vanilkou a zhruba 1/2 citronové kůry se šťávou. Mixujeme cca 20 sekund.
  6. Do těsta přidáme mouky, ve kterých rozmícháme kypřící prášek a jedlou sodu a opět mixujeme cca 20 sekund.
  7. Těsto je hotové, vlijeme ho do dvou vymazaných a krupicích vysypaných forem (o průměru cca 25 cm, pokud použijete menší formu, bude korpus vyšší a je třeba ho péct déle, abyste ho neměli vevnitř syrové :)).
  8. Dáme péct na 180 stupňů cca 25-30 minut (buchta krásně zezlátne).
  9. V malé mističce si smícháme lžičku citronové šťávy s 25 g moučkového cukru a promícháme. Touto směsí potřeme upečené korpusy.
  10. Krém si připravíme smícháním všech uvedených surovin výše. Cream cheese, zbylá citronová šťáva a cukr. Lehce prošleháme – cca 20 sekund a dáme vychladit.
  11. Korpusy natíráme až úplně vychladlé.

Tak se do toho pusťte!

Jitka 🙂

20160310_071237

2 komentáře

  • Ahoj Jirko, krásný blog!! Cuketové buchty miluji, a s krémovým frostingem jsem ještě nezkoušela, tak jsem si recept uložila a při příležitosti vyzkouším, děkuji za inspiraci! 🙂

    • 4 roky ago

      ahoj Míšo,
      díky za pochvalu! Cuketové buchty prostě bodují svou vláčností, že :). Dej pak vědět, jak se podařila. Koukala jsem na Tvůj blog a taky mě moc zaujal, máš tam super články o cestování! Jen tak dál!

Related Posts