Cuketové buchty už dělám docela dlouho. Díky cuketě jsou krásně šťavnaté a chutné. Tentokrát jsem se probírala svýma kuchařkama a narazila na jednu v kuchařce od Apetitu s názvem Moučníky. Recept jsem si lehce upravila a tady je finální verze :).
Ingredience
200 g másla
2 biocitrony
200 g cukru krystal
1 větší nebo 2 střední cukety (cca 300g)
1 lžička vanilkového extraktu
100 g hladké mouky
100 g celozrné mouky hladké
2 lžičky kypřícího prášku
1/4 lžičky jedlé sody
Ingredience na krém
75 g moučkového cukru
160 g cream cheese (já použila Gervais, můžete použít i Philadelphii)
1 lžíce citronové šťávy
Důležité je, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu, jinak se vám těsto srazí.
Postup
- Cuketu si opláchneme, uřízneme konce a nahrubo nastrouháme (já ji ani neloupala).
- Bio citrony si pořádně umyjeme a nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
- Do větší mísy si dáme změklé máslo a přidáme 200 g cukru krystal a šleháme do pěny.
- Pak přidáme vejce a opět šleháme.
- Připravenou cuketu si před přidáním do těsta vymačkáme – pustila totiž vodu. Vymačkanou cuketu přidáme do těsta spolu s vanilkou a zhruba 1/2 citronové kůry se šťávou. Mixujeme cca 20 sekund.
- Do těsta přidáme mouky, ve kterých rozmícháme kypřící prášek a jedlou sodu a opět mixujeme cca 20 sekund.
- Těsto je hotové, vlijeme ho do dvou vymazaných a krupicích vysypaných forem (o průměru cca 25 cm, pokud použijete menší formu, bude korpus vyšší a je třeba ho péct déle, abyste ho neměli vevnitř syrové :)).
- Dáme péct na 180 stupňů cca 25-30 minut (buchta krásně zezlátne).
- V malé mističce si smícháme lžičku citronové šťávy s 25 g moučkového cukru a promícháme. Touto směsí potřeme upečené korpusy.
- Krém si připravíme smícháním všech uvedených surovin výše. Cream cheese, zbylá citronová šťáva a cukr. Lehce prošleháme – cca 20 sekund a dáme vychladit.
- Korpusy natíráme až úplně vychladlé.
Tak se do toho pusťte!
Jitka 🙂
Ahoj Jirko, krásný blog!! Cuketové buchty miluji, a s krémovým frostingem jsem ještě nezkoušela, tak jsem si recept uložila a při příležitosti vyzkouším, děkuji za inspiraci! 🙂
ahoj Míšo,
díky za pochvalu! Cuketové buchty prostě bodují svou vláčností, že :). Dej pak vědět, jak se podařila. Koukala jsem na Tvůj blog a taky mě moc zaujal, máš tam super články o cestování! Jen tak dál!