Pistáciový chlebíček z cukety

20160422_185103

20160422_185141 20160422_185439

Pistáciový chlebíček z cukety

Je jaro! (ikdyž to tak občas nevypadá)

Čas farmářských trhů, čerstvé zeleniny a ovoce! Proto tu máme zase cuketu! Ve skvělé kombinaci s pistáciemi :). Chlebíček je krásně vláčný a né moc sladký. My si na něm moc pochutnali! Ideální k snídani.

Ingredience na chlebíček

200 g pistácií (váha je uvedena na neloupané pistácie)

300 -350 g cukety (1 střední velikosti)

4 vejce

1 limetka

5 vrchovatých lžic medu (můžete použít i agávový sirup)

300 g mouky (já použila 200 g celozrnné žitné a 100 g klasické hladké)

100 ml olivového oleje

6 lžic bílého jogurtu

2 lžičky prášku do pečiva

Ingredience na krém

1 Gervais

3 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce medu

šťáva z 1/2 limetky

 

Postup

  1. Cuketu si nastrouháme nahrubo (já ji strouhám i se slupkou, jen ji dobře opláchnu). Lehce posolíme a necháme 5 minut stát. Cuketa pustí vodu, kterou z ní pak rukama vymačkáme. Dáme stranou.
  2. V míse si smícháme vejce, jogurt, olej a prošleháme (cca 1 minutu). Přidáme med, šťávu a kůru z limetky a cuketu a lehce prošleháme (jen aby se vše hezky spojilo – cca 30 sekund).
  3. Pak přidáme mouky smíchané s práškem do pečiva a nasekanými pistáciemi (ne všemi – část si nechte na posypání chlebíčku) a opět prošleháme.
  4. Vznikne nám těsto, které pak vlijeme do olejem vymazané formy a vysypané krupicí či hrubou moukou.
  5. Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 30 -35 minut (záleží na troubě). Po 20 minutách jsem chlebíček vytáhla z trouby, přikryla alobalem (jelikož už byl docela zlatý, ale ještě nedodělaný vevnitř – zkusila jsem špejlí) a dopekla 10 minut. Poté opět zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí.
  6. Meztím, co se chlebíček bude péct či chladnout, si připravte smícháním výše uvedených surovin jemný krém, kterým chlebíček zalijete. Na ozdobu posypte zbylými pistáciemi.
Pozn: Na obrázku vidíte chlebíček z poloviční dávky, proto je docela nízký. Nepekla jsem ho z celé dávky, ať ho ve dvou lidech nemusíme jíst týden :). Doba pečení je v receptu uvedena pro celou dávku, pokud budete péct taky jen poloviční, chlebíček vytáhněte o cca 5-10 minut dříve.

20160422_185550 20160422_185614

2 Comments

  • ivka
    8 roky ago

    wau!! tak toto musím vyskúšať 🙂 a idem pokukať celý blog, vyzerá to na úžasné recepty 😉

    • 8 roky ago

      Díky moc za super zpětnou vazbu, Ivko, vážím si toho :). Ať to peče 😉

Leave A Comment

Related Posts