Jsem zpátky! Po dlouhé době na blogu klikám na “Vytvořit příspěvek”. Huráá!
Důvodů, proč jsem teď na blog neměla tolik času bylo víc, ale ten nejkrásnější mi právě roste v břiše :). V létě budeme tři, pořádná smečka lvů :)(jelikož jsme/budeme všichni srpnoví).
Mimo jiné jsme se z Prahy přestěhovali na mou milovanou Moravu do Brna. Po 4 letech opět bydlím v Brně 🙂 a mám z toho všeho obrovskou radost. Tak mi do komentářu napište tipy na super podniky a kavárny, které tady během těch 4 let vyrostly a máte je rádi. Předem děkuju za tipy!
Teď už ale k receptu! Mám ho doma v šuplíku už pěkně dlouho a taky že jsem ho dlouho nepekla. Nedávno jsem si na něj vzpomněla, pustila se do pečení a vysledek byl parádní. Což mě nepřekvapuje, protože recept je to ozkoušený…a tak vlastně nevím, proč jsem ho tak dlouho nedělala…
Každopádně mám na něm ráda tu jednoduchost, rychlost a možnost přidání ingrediencí, které máte rádi. Na fotce vidíte chleba s chia a slunečnicovými semínky.
Jo a recept na cizrnový hummus na fotce máte tady.
Ingredience
3 hrnky hladké mouky (já dávám 1 hrnek špaldové a 2 pšeničné)
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli
1,5 hrnku vody (ne úplně studenou)
Ostatní dle libosti. Mám ráda když se přidají sušená rajčata, vlašské ořechy, chia semínka, slunečnicové semínka, atd..
Postup
- Všechny suché suroviny smícháme ve velké míse. Na závěr přilijeme vodu a hněteme. Hnětu to ručně cca 5-10 minut.
- Uhnětené těsto bude mírně lepkavé. Vytvoříme z něj něco jako kouli na dně mísy a tu jemně posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
3. Těsto kyne minimálně 8 až 12 hodin. Dobré je si ho připravit večer a ráno péct.
4. Po této době těsto několikrát zvětší objem a bude nadýchané.
5. Opatrně ho vařečkou vyndáme z mísy na pomoučený vál a roztáhneme ho na dlouhou obdelníkovou placku a necháme 15 min kynout.
6. Poté těsto natřikrát přeložíme a necháme opět 15 min kynout.
7. Nakonec těsto vložíme do předehřátého pekáče (lehce vysypaného moukou, jinak se chléb umí přilepit), posypeme oříšky a přikryjeme poklicí.
8. Dáme péct do trouby předehřáte na 230 stupňů na 30 minut. Po 30 minutách sundáme poklici a pečeme dalších 15 minut, aby se nám vytvořila krásně křupavá kůrka.
9. Po upečení vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout (10 min), a pak chleba vyndám ven i z pekáče na dřevěné prkénko přikryté utěrkou/či mřížku, aby se zespoda nezapařil.
Dejte vědět, jak se vám povedl a s čím ho máte nejraději :).
Mějte se,
Jitka
PS: Děkuju Tamči, své bývalé kolegyni z Vykupta, za recept! 🙂
Víš, že jsem na to, že to bude recept ode mě? a teď se nám kruh krásně spojí. Já jsem byla ve vykuptu těhotná a dala ti recept. Teď si těhotná ty a recept se zase našel. A veliká gratulace k miminku,hodne zdraví a spokojenosti všem 3?
ahoj Tami, fakt? To bylo v těhostenství, když jsi mi ho dávala…no tak to je náhodička :). Putovní těhotenský recept :D. Děkujeme moc, vám ať se taky daří!