Domácí chleba + milá novina

Jsem zpátky! Po dlouhé době na blogu klikám na “Vytvořit příspěvek”. Huráá!

Důvodů, proč jsem teď na blog neměla tolik času bylo víc, ale ten nejkrásnější mi právě roste v břiše :). V létě budeme tři, pořádná smečka lvů :)(jelikož jsme/budeme všichni srpnoví).

Mimo jiné jsme se z Prahy přestěhovali na mou milovanou Moravu do Brna. Po 4 letech opět bydlím v Brně 🙂 a mám z toho všeho obrovskou radost. Tak mi do komentářu napište tipy na super podniky a kavárny, které tady během těch 4 let vyrostly a máte je rádi. Předem děkuju za tipy!

Teď už ale k receptu! Mám ho doma v šuplíku už pěkně dlouho a taky že jsem ho dlouho nepekla. Nedávno jsem si na něj vzpomněla, pustila se do pečení a vysledek byl parádní. Což mě nepřekvapuje, protože recept je to ozkoušený…a tak vlastně nevím, proč jsem ho tak dlouho nedělala…

Každopádně mám na něm ráda tu jednoduchost, rychlost a možnost přidání ingrediencí, které máte rádi. Na fotce vidíte chleba s chia a slunečnicovými semínky.

Jo a recept na cizrnový hummus na fotce máte tady.

Ingredience

3 hrnky hladké mouky (já dávám 1 hrnek špaldové a 2 pšeničné)

2 lžičky sušeného droždí

2 lžičky soli

1,5 hrnku vody (ne úplně studenou)

Ostatní dle libosti. Mám ráda když se přidají sušená rajčata, vlašské ořechy, chia semínka, slunečnicové semínka, atd..

Postup

  1. Všechny suché suroviny smícháme ve velké míse. Na závěr přilijeme vodu a hněteme. Hnětu to ručně cca 5-10 minut.
  2. Uhnětené těsto bude mírně lepkavé. Vytvoříme z něj něco jako kouli na dně mísy a tu jemně posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

3. Těsto kyne minimálně 8 až 12 hodin. Dobré je si ho připravit večer a ráno péct.

4. Po této době těsto několikrát zvětší objem a bude nadýchané.

5. Opatrně ho vařečkou vyndáme z mísy na pomoučený vál a roztáhneme ho na dlouhou obdelníkovou placku a necháme 15 min kynout.

6. Poté těsto natřikrát přeložíme a necháme opět 15 min kynout.

7. Nakonec těsto vložíme do předehřátého pekáče (lehce vysypaného moukou, jinak se chléb umí přilepit), posypeme oříšky a přikryjeme poklicí.

8. Dáme péct do trouby předehřáte na 230 stupňů na 30 minut. Po 30 minutách sundáme poklici a pečeme dalších 15 minut, aby se nám vytvořila krásně křupavá kůrka.

9. Po upečení vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout (10 min), a pak chleba vyndám ven i z pekáče na dřevěné prkénko přikryté utěrkou/či mřížku, aby se zespoda nezapařil.

Dejte vědět, jak se vám povedl a s čím ho máte nejraději :).

Mějte se,

Jitka

PS: Děkuju Tamči, své bývalé kolegyni z Vykupta, za recept! 🙂

2 Comments

  • Tamča
    6 roky ago

    Víš, že jsem na to, že to bude recept ode mě? a teď se nám kruh krásně spojí. Já jsem byla ve vykuptu těhotná a dala ti recept. Teď si těhotná ty a recept se zase našel. A veliká gratulace k miminku,hodne zdraví a spokojenosti všem 3?

    • 6 roky ago

      ahoj Tami, fakt? To bylo v těhostenství, když jsi mi ho dávala…no tak to je náhodička :). Putovní těhotenský recept :D. Děkujeme moc, vám ať se taky daří!

Leave A Comment

Related Posts