Domácí datlový sirup
Po dlouhé době nový recept! Hurá!
Né, že bych celou tu dobu nevařila, ale nějak to nestíhám fotit a měřit kolik čeho do těch mých jídel dávám :). Přece jenom se za tu delší dobu u mě ve stravování něco změnilo a začalo to v Guatemale, ale o tom se Vám časem rozepíšu. Peču už totiž tak maximálně jednou za měsíc a to zdravější varianty dezertů.
K datlovému sirupu. Jednodužší recept neznám. Potřebujete jenom datle, vodu a tyčový mixér. Takže pojďme na to.
Ingredience
200g datlí (vypeckované)
450 ml vody
Postup
- Datle namočíme do vody (i se slupkami) a rukama lehce rozmačkáme, aby do nich voda víc nasákla. Necháme odstát cca 4 hodiny
- Po 4 hodinách budou datle hezky nasáklé. Datle rukama znovu a ještě víc rozmačkáme.
- Tyčovým mixérem je ve vodě rozmixujeme dohladka.
- Vzniklý sirup přecedíme přes sítko a nalejime do skleniček.
- Sirup uchovávám v ledničce a vydrží minimálně 3 týdny.
Domácí, bez konzervantů a dalších přidaných látek v nákladech cca 20 Kč za datle:). Za mě super! Přidávám si ho ráno do kaší s ovocem, do chia pudinků, případně jím můžete sladit jakékoliv dezerty.
Dejte vědět, jak se recept líbí, případně jestli nějaké domácí sirupy doma vyrábíte.