Very easy, very good! Není nad domácí, já to říkám pořád a čerstvému ovoci v zimě moc nevěřím, takže dělám zásobičku :). Příchuť si přizpůsobte – je to jen na vás. Já mám část jen čistě meruňkovou. Plánuju dělat i z trnek a na podzim klasiku z jablek.
Ingredience
2 velká jablka bez slupky
4 kg měkkých zralých meruněk
2 hrnky zralých malin
8 vrchovatých lžic medu (případně dejte víc/míň – dle chuti)
malou špetku soli
sklenice se závitem cca 20 ks tady těch menších (od jogurtu klidně) – předem vysterilizované (vyvařené).
Postup
Důležíté je dodržet sterilní podmínky během celého vaření přesnídávky, pak máte jistotu, že vám dlouho vydrží.
- Meruňky si umyjeme a vypeckujeme.
- Vhodíme do hrnce a začneme vařit. Postupně se začne uvolňovat šťáva a meruňky se rozvaří.
- Tyčovým mixérem je během vaření rozmixuju a přidám maliny.
- Vařte tak dlouho, dokud se neodpaří dostatek šťávy – do požadované konzistence – jako přesnídávka.
- Na konec přidám med dle chuti.
- Vyvařené a suché sklenice plníme ihned po odstavení z kamen – za horka a pořádně uzavíráme.
- Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce (kam si předem nachystáme cca 2 cm vody) a vaříme na 80 stupňů 20 min. Poté sklenice vyskládáme z hrnce ven a necháme vychladnout.