Jeden ze skvělých receptů mojí mamky. A že to její vánoční cukroví (nejen to, sklízí úspěch, všude, kam příjdem:)). Tyhle rohlíčky jsou z mletých vlašských ořechů a po upečení jsou duté. Fakt, že jo! Chutnají naprosto skvěle, rozplývají se na jazyku.
Ingredience
100 g mletého cukru
85 g mletých vlašských ořechů
85 g hladké mouky
85 g másla
špetka prášku do pečiva
Formičky ve tvaru rohlíčků či jiné
Na dozdobení
50 g čokolády
2 lžíce másla
Postup
- Všechny suroviny smícháme včetně rozpuštěného másla. Dobře prohněteme, aby se ingredience spojily.
- Z těsta vytvarujeme kouli a tu zabalíme do igelitové fólie a dáme do lednice. Necháme odpočinout přes noc a na druhý den.
- Další den si těsto vytáhneme 1 hodinu předem z lednice.
- Poté uždibujeme kousky těsta a vymačkáme jím formičky (formičky nevymazáváme, jdou pak krásně vyklepnout). Nedávejte formičky plné (nezarovnávejte je), opravdu stačí jen vymačkat ten tvar tak, aby ho rohlíčky kopírovaly – ne aby zaplnily celou formičku. Foto máte kdyžtak na mém Instagramu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 12 minut – dozlatova. Perníčky se během pečení začnou krásně nafukovat, tak neotvírejte troubu, ať nesplasknou.
- Po vytáhnutí z trouby vyklepávám ještě za tepla, jde to krásně. Na další várku použité formičky nasucho vytřu utěrkou nebo skvěle funguje i nová houbička na náčení (suchá).
- Kraje vychladllých rohlíčků máčíme v čokoládě (rozpuštěná čokoláda s máslem – dělejte ve vodní lázni).