Dýňové palačinky s domácím Pribiňáčkem a slaným karamelem

Toto je můj výtvor do soutěže Foodblog roku (hlasovat můžete po kliknutí na červené tlačítko HLASUJ).

Aneb moderní “twist” nějakého receptu od maminky. Dýňové recepty mám v oblibě (u mě na blogu jich najdete celkem dost) a tohle je takové podzimní naladění se pomocí palačinek. U nás je dělává vždycky babička pro celou rodinu. Pěkně s domácí marmeládou a smotat hezky do roličky, žádné přehýbání, skládání, stajling. Prostě je jich vždycky plný talíř, tak jen vezmeš “rolku” do ruky a jdeš.

Jak to máte s palačinkama vy? Děláte klasiku, nebo je různě vylepšujete?

Ingredience

Slaný karamel

1 hrnek cukru krystal

2 lžíce vody

1 hrnek 33 % smetany

vanilková esence

himalájská sůl

 

Těsto na palačinky (na cca 6-7 palačinek)

50 g cukru

špetka soli

1 vejce

1/2 lžíce slunečnicového oleje

špetku kardamonu, špetku skořice

1/2  sklenice vody

100 g špaldové celozrnné mouky

1/4 litru mléka

3/4 hrnku dýňového pyré (já dělala z dýňě hokkaido – zbavím slupky a jadérek, pak nakrájím na kostky a dám cca na 30 – 45 minut do vody vařit – dokud nezměkne; pak vodu sleju a rozmixuju – pyré je hotové)

Pribiňáček

Recept najdete tady

 

Postupy

Jak připravit těsto na palačinky

  1. Cukr, vejce, olej rozkvedláme ve skleněné míse.
  2. Postupně přidáme ostatní suroviny a dobře rozmícháme.
  3. Dostaneme celkem řídké těsto a to je právě ideální.
  4. Naběračkou naléváme na rozpálenou pánev, zhruba po minutce, po dvou otočíme.

Jak připravit slaný karamel

  1. Do kastrůlku si dáme vodu a rovnou i cukr krystal.
  2. Na mírném plamenu necháme zkaramelizovat – občas promícháme.
  3. Odstavíme a za stálého míchání začneme pomalu přilévat teplou smetanu do karamelu.
  4. Někdy se stane, že se smetana hůř vstřebá a karamel se jakoby oddělí – vznikne hustý karamel. V tomto případě dejte karamel ještě jednou na mírný plamen prohřát –  hustý karamel se vám rozpustí a spojí se se smetanou.
  5. Poté přidejte sůl a vanilkovou esenci.

Tak co, líbí?

Pokud rádi sledujete moje recepty, blog a mě celkově, budu moc ráda za hlas!

Děkuju a krásný den,

 

Jitka

Leave A Comment

Related Posts