Toto je můj výtvor do soutěže Foodblog roku (hlasovat můžete po kliknutí na červené tlačítko HLASUJ).
Aneb moderní “twist” nějakého receptu od maminky. Dýňové recepty mám v oblibě (u mě na blogu jich najdete celkem dost) a tohle je takové podzimní naladění se pomocí palačinek. U nás je dělává vždycky babička pro celou rodinu. Pěkně s domácí marmeládou a smotat hezky do roličky, žádné přehýbání, skládání, stajling. Prostě je jich vždycky plný talíř, tak jen vezmeš “rolku” do ruky a jdeš.
Jak to máte s palačinkama vy? Děláte klasiku, nebo je různě vylepšujete?
Ingredience
Slaný karamel
1 hrnek cukru krystal
2 lžíce vody
1 hrnek 33 % smetany
vanilková esence
himalájská sůl
Těsto na palačinky (na cca 6-7 palačinek)
50 g cukru
špetka soli
1 vejce
1/2 lžíce slunečnicového oleje
špetku kardamonu, špetku skořice
1/2 sklenice vody
100 g špaldové celozrnné mouky
1/4 litru mléka
3/4 hrnku dýňového pyré (já dělala z dýňě hokkaido – zbavím slupky a jadérek, pak nakrájím na kostky a dám cca na 30 – 45 minut do vody vařit – dokud nezměkne; pak vodu sleju a rozmixuju – pyré je hotové)
Pribiňáček
Recept najdete tady
Postupy
Jak připravit těsto na palačinky
- Cukr, vejce, olej rozkvedláme ve skleněné míse.
- Postupně přidáme ostatní suroviny a dobře rozmícháme.
- Dostaneme celkem řídké těsto a to je právě ideální.
- Naběračkou naléváme na rozpálenou pánev, zhruba po minutce, po dvou otočíme.
Jak připravit slaný karamel
- Do kastrůlku si dáme vodu a rovnou i cukr krystal.
- Na mírném plamenu necháme zkaramelizovat – občas promícháme.
- Odstavíme a za stálého míchání začneme pomalu přilévat teplou smetanu do karamelu.
- Někdy se stane, že se smetana hůř vstřebá a karamel se jakoby oddělí – vznikne hustý karamel. V tomto případě dejte karamel ještě jednou na mírný plamen prohřát – hustý karamel se vám rozpustí a spojí se se smetanou.
- Poté přidejte sůl a vanilkovou esenci.
Tak co, líbí?
Pokud rádi sledujete moje recepty, blog a mě celkově, budu moc ráda za hlas!
Děkuju a krásný den,
Jitka