Dýňový koláč

Alias Pumpkin pie tady v USA dost jede! Zvlášť teď, když začíná podzim, v každém obchodě mají výzdobu z dýní, malých, velkých, dýňové muffiny, dýňové koláče, zmrzlinu s příchutí dýně…prostě snad všechno, na co si jen vzpomenete. Oranžová je všude okolo a to je ještě Halloween docela daleko.

Tenhle koláč jsem si zamilovala. Loni jsem ho dělala proprvé a všichni si z něj sedli na zadek. Recept je jednoduchý, hrozně rychlý (všechno máte nachystané cca do 15 minut), a pak následuje pečení cca 35 min.

img_5665

img_5683

img_5679

Ingredience

250- 300 g grahamových sušenek (může být i jiný druh, ale já použila tyhle)

55 g másla

1 hrnek dýňového pyré

(připravíte uvařením oloupané dýně ve vodě – cca 15-20 minut, slijete vodu a rozmixujete – občas stačí jen “rozňahňat” vidličkou). Tady se to dá koupit i v plechovce (nevím, jak u nás), ale čerstvé je čerstvé 🙂

1 plechovka Salka (slazeného kondenzované mléka)

2 vejce

špetka soli

2 lžičky koření na dýni (kombinace skořice, muškátového oříšku a hřebíčku)

Na dozdobení

200 ml smetany ke šlehání 31 %

20 g cukru

img_5594

Postup

  1. Rozemeleme si sušenky a smícháme s roztopeným máslem. Rukama prohněteme a vmačkáme do kulaté formy.
  2. Šoupneme na 10 minut do trouby na 175 stupňů.
  3. Na náplň smícháme všechny ingredience v míse a prošleháme. Těsto bude docela řídké.
  4. Vlijeme do formy a dáme znovu do trouby na cca 35 minut (že je koláč hotový poznáte tak, že náplň ztuhne a vypadá jako hustší pudink se škraloupem; já do koláče vždycky lehce drcnu a tím poznáte, jestli je náplň ještě tekutá, nebo už ztuhlá)
  5. Koláč dáme stranou vychladnout a mezitím si ušleháme smetanu s cukrem na šlehačku, kterou ozdobíme dort.

img_5677

img_5688 img_5669

Related Posts