Espresso cupcakes s čokoládovým krémem

20150528_08561220150528_08571320150528_090044

Lahodné, rozplývající se na jazyku, s jemnou chutí kávy a čokolády, nadýchané…prostě skvělé! Vyzkoušejte sami!

Budete potřebovat:

80 g změklého másla

pár kapek vanilkové esence

1 a 1/4 hrnku mouky (já použila celozrnnou žitnou)

1/3 hrnku neslazeného holandského kakaa

1 čajovou lžičku jedlé sody

1 čajovou lžičku kypřícího prášku

1 hrnek moučkového cukru

1 velké či 2 malé vejce

100 ml teplé silné kávy

3/4 hrnku podmáslí

Postup:

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky.

2. Do hrníčku nasypte 2 lžičky instantní kávy a zalijte 1 dl horké vody.

3. V míse smíchejte máslo s cukrem a šlehejte do hladkého krému cca 1 – 2 minuty. Přikápněte vanilkovou esenci a přidejte vejce. Opět šleháme cca 30 sekund.

4. V druhé míse si smícháme mouku, kakao, sodu a kypřící prášek.

5. Do mísy s máslem a cukrem přisypeme suché suroviny, které máme v druhé míse.

6. Přilijeme podmáslí pokojové teploty a promícháme.

7. Do těsta na závěr přilijeme teplou kávu a opět promícháme.

8. Těsto je hotové. Nyní naplníme papírové košíčky do 2/3 (cca 1 cm pod okraj).

9. Šoupneme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů cca 12-15 minut. Po 12 minutách zkuste špejlí, zda jsou už hotové. Pokud budete mít na špejli nalepené těsto, nechte ještě chvíli v troubě, dokud nebude špejle suchá.

20150528_085444

Na krém budete potřebovat:

150 g hořké čokolády (čím větší obsah kakaa, tím lépe)

200 g změklého másla

1 hrnek cukru moučka

0,2 dl vychladlé silné kávy

20150528_081050

Postup:

1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka (1-2 minuty).

2. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni (do jednoho hrnce nalijete vodu a dáte vařit) a do druhého menšího hrnce nalámejte kostky čokolády a přilijete 0,2 dl kávy. Druhý hrnec vložíte do prvního, aby dno druhého hrnce se dotýkalo vody, která vře v prvním hrnci a mícháte, dokud čokoláda nebude rozpuštěná.

3. Rozpuštěnou čokoládu necháte za občasného míchání vychladnout, aby nebyla horká.

4. Vychladlou, čokoládu přilijeme krému z cukru a másla a šleháme cca půl minuty.

5. Krém je hotový. Naplníme cukrářský sáček a můžeme zdobit (v případě, že bude krém moc tekutý, dejte ho na chvíli do lednice). Nelekněte se, pokud na krém v lednici zapomenete a necháte jej tam déle, bude úplně tuhý. Po vyndání z lednice opět časem změkne.

Držím palce a dejte vědět výsledek ;)! V případě jakýchkoliv dotazů využijte komentářů pod článkem  :)

20150528_085459

Related Posts