Lahodné, rozplývající se na jazyku, s jemnou chutí kávy a čokolády, nadýchané…prostě skvělé! Vyzkoušejte sami!
Budete potřebovat:
80 g změklého másla
pár kapek vanilkové esence
1 a 1/4 hrnku mouky (já použila celozrnnou žitnou)
1/3 hrnku neslazeného holandského kakaa
1 čajovou lžičku jedlé sody
1 čajovou lžičku kypřícího prášku
1 hrnek moučkového cukru
1 velké či 2 malé vejce
100 ml teplé silné kávy
3/4 hrnku podmáslí
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky.
2. Do hrníčku nasypte 2 lžičky instantní kávy a zalijte 1 dl horké vody.
3. V míse smíchejte máslo s cukrem a šlehejte do hladkého krému cca 1 – 2 minuty. Přikápněte vanilkovou esenci a přidejte vejce. Opět šleháme cca 30 sekund.
4. V druhé míse si smícháme mouku, kakao, sodu a kypřící prášek.
5. Do mísy s máslem a cukrem přisypeme suché suroviny, které máme v druhé míse.
6. Přilijeme podmáslí pokojové teploty a promícháme.
7. Do těsta na závěr přilijeme teplou kávu a opět promícháme.
8. Těsto je hotové. Nyní naplníme papírové košíčky do 2/3 (cca 1 cm pod okraj).
9. Šoupneme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů cca 12-15 minut. Po 12 minutách zkuste špejlí, zda jsou už hotové. Pokud budete mít na špejli nalepené těsto, nechte ještě chvíli v troubě, dokud nebude špejle suchá.
Na krém budete potřebovat:
150 g hořké čokolády (čím větší obsah kakaa, tím lépe)
200 g změklého másla
1 hrnek cukru moučka
0,2 dl vychladlé silné kávy
Postup:
1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka (1-2 minuty).
2. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni (do jednoho hrnce nalijete vodu a dáte vařit) a do druhého menšího hrnce nalámejte kostky čokolády a přilijete 0,2 dl kávy. Druhý hrnec vložíte do prvního, aby dno druhého hrnce se dotýkalo vody, která vře v prvním hrnci a mícháte, dokud čokoláda nebude rozpuštěná.
3. Rozpuštěnou čokoládu necháte za občasného míchání vychladnout, aby nebyla horká.
4. Vychladlou, čokoládu přilijeme krému z cukru a másla a šleháme cca půl minuty.
5. Krém je hotový. Naplníme cukrářský sáček a můžeme zdobit (v případě, že bude krém moc tekutý, dejte ho na chvíli do lednice). Nelekněte se, pokud na krém v lednici zapomenete a necháte jej tam déle, bude úplně tuhý. Po vyndání z lednice opět časem změkne.
Držím palce a dejte vědět výsledek ;)! V případě jakýchkoliv dotazů využijte komentářů pod článkem