Dneska mám pro vás recept na mexickou salsu z avokáda – Guacamole. Je známá už v mnoha zemích světa a je čím dál víc oblíbenější. V Mexiku jsem jsem měla možnost jich ochutnat nespočet a díky tomu vám teď přináším recept na Guacamole ze základních surovin, protože to mi chutná nejvíc. Ty suroviny jsou avokádo, rajče, cibulka, čili paprička a šťáva z limetky.
Šťáva z limetky dodá na chutí a zároveň zabrání hnědnutí avokáda. Občas se obohacuje o čerstvý koriandr, česnek, jogurt, atd., ale to už je na vás. Já doporučuju si udělat poprvé to základní, a pak případně přidat dle vaší osobní chuti, co máte rádi. Nejčastněji se servíruje se s nachos (kukuřičná tortilla – viz foto), přidává se do buritos (mexická tortilla plněná masem, fazolemi, rýží,..) a do spousty dalších jídel.
TIP: Pokud si občas koupíte avokádo jen tak na zakousnutí a nesníte ho celé, stačí zakápnout limekou a bude pořád hezky zelenožluté.
Ingredience
2 velké avokáda (nebo tři menší)
2 menší rajčata
1/2 červené cibule
1 šťáva z jedné limetky
1/2 jalapeňo papričky (čti chalapeňo)
sůl, pepř
Postup
- Cibulku, rajčata a jalapeňo papričku si nakrájíme na malinké kousky.
- Avokáda rozřízneme podélně a půlky otočíme proti sobě – tím je hezky rozloupneme. Ostří nože zabodneme do pecky a pootočíme jím – usnadní nám vyjmutí pecky. Poté si avokáda ještě ve slupce nakrájíme na malé kostičky a potom lžící vydlabeme a rozmačkáme vidličkou.
- Smícháme s nakrájenou cibulkou, rajčetem, jalapeňo papričkou, solí a pepřem a zalijeme šťávou z limetky.
- Vše promícháme a servírujeme s kukuřičnými chipsy nachos 🙂
Věřím, že se po něm jen zapraší, ale kdyby vám přeci jenom trošku zbylo, přikryjte igelitovou folíí tak, aby se dotýkala Guacamole a dejte do lednice.
Zdravím z Guatemaly!
Jitka 🙂
Taky ho dělám takhle, nejlepší!!! Moje nejoblíbenjěší jídlo:) krásný web plný inspirace
Jojo, zdravé a moc dobré :). Díky za pochvalu, jsem ráda, že inspiruje 🙂