To je prostě srdcovka. Dělává je jak mamka, tak babička už strašně dlouho a vždycky si na nich pochutnáme.
Perfektní k snídani. Hlavně se dají udělat s několika druhy náplní, takže se můžete vyřádit zrovna v tom, co máte nejraděj. U mě vede tvarohovo-marmeládová kombinace a taky ty s nutelou.
A když zavoláte babičce o recept….
……tak ho nedostanete, protože je prostě dělá “od ruky” a míry má už “v oku”.
Ingredience na cca 15 buchet
1 kostka droždí
250 ml vlažného mléka (opravdu jen vlažné, ne teplé)
50 g cukru krupice
3 střední žloutky
1 vanilkový cukr
kůra z biocitronu (chemicky neoštřeného)
130 g rozpuštěného másla
500 g hladké mouky
Náplň
400 g tvarohu (nejlépe tučného)
60 g cukru krupice
2 střední žlouteky
marmeláda
Postup
1. Nejdříve si uděláme kvásek, a to smícháním vlažného mléka se lžičkou cukru a do něj rozdrobíme kostku droždí. Dáme bokem a necháme vzejít (kvasnice po cca 3-5 minutách vyplavou na povrch)
2. Do velké mísy si dáme mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a žloutky.
3. Přilijeme kvásek (mléko, droždí, cukr) a pomocí vařečky začneme hníst. Hněteme cca 5 minut – až se suroviny hezky spojí. Poté těsto zformujeme do tvaru koule a poprášíme lehce hladkou moukou. Zakryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
4. Nakynuté těsto uždibujeme lžící a poté vytvarujeme na placku. Na ty dáme malou lžičkou tvaroh smíchaný rozšlehaný se žloutkem a cukrem. Na tvaroh dávám ještě lžičku domácí jahodové marmelády. Z naplněné placky vytvoříme díky spojení okrajů takový malý měšec.
5. Tyhle měšce pak klademe do pekáčku vymazaného máslem či olejem a necháme ještě cca 15 minut kynout. V pekáčku ještě povrch buchet pomažeme rozpuštěným máslem (i boky a veškeré škvíry) strčíme do trouby a pečeme na cca 170 stupňů zhruba 20 minut (já vždycky zapomenu stopovat). Vytáhneme až budou krásně zlatavé.
6. Necháme vychladnout a můžeme servírovat. Nejlíp chutnají ráno s kakaem :).