Nápoj bílý jako mlíko koupíte v Mexiku na každém rožku. A to doslova. Místní je doma vyrábí a prodávají v plastových půllitrových láhvích. Ze začátku jsme trošku váhali, jestli si ho koupit, abychom pak neměli z té jejich vody lítačku (člověk nikdy neví, jestli na to péužívají balenou), ale s takovým přístupem bychom daleko nedošli. Nebo spíš – skoro nic neochutnali. Takže asi po dvou dnech takového toho dávání pozor na všechno co jíte a pijete (po velkých varování známých a počtení si článcích o Mexiku) jsme se do toho opřeli a pořádně si dávali do nosu street food, Horchátu, Jamaiku a všemožné jejich další nápojové speciality.
Teďka ale k Horčátě. Psala jsem nápoj bílý jako mlíko. Ono to vlastně mlíko je – rýžové mlíko. Dochucené skořicí a vanilkou.
Ingredience
250 g bílé dlouhozrnné rýže
700 ml vody
skořice (min 6 ks – tyčinek)
vanilkový lusk (1 ks)
1 plechovku kondenzovaného mléka – neslazeného (250 ml)
50 – 70 g cukru krystal – dle chuti
Postup
- Suchou rýži vhodíme do mixéru a rozemeleme na malé kousky, aby pak voda lépe nasákla chuť rýže.
2. Zalijeme 500 ml vody a rozlámeme do ní skořici
3. Necháme odstát přes noc.
4. Ráno vhodíme i se skořicí do mixéru a opět mixujeme až je rýže a skořice úplně rozemletá.
5. Tekutinu přecedíme přes plátýnko (pokud máte, já tady v Mexiku bohužel neměla) a sítko.
6. To, co vám zbyde v sítku vhoďte ještě jednou do mixéru a zalijte cca 200 ml vody a znovu mixujte (ať vytěžíme z rýže maximum :)). Poté opět přeceďte přes sítko a zbytky rýže a skořice v sítku můžete vyhodit.
7. Tekutinu už můžeme nazývat rýžový mlékem, které ještě dochutíme plechovkou neslazeného kondenzovaného mléka, cukrem a dření z vanilkového cukru (dá se použít i slazené kondenzované mléko, pak ale už nepřidávejte cukr) a vše promícháme.
8. Máme hotovo. Uchovávejte v lednici – vydrží tak 2-3 dny a před podáváním vždycky promíchejte – bude se tvořit na dnu usazenina z rýže (ta ničemu nevadí).
Nápoj bude celkem koncentrovaný, můžete případně před podávání ještě zředit trochou vody (ale záleží na vás, každý má jiné chutě).
Podávejte v létě vychlazené (případ nás – máme tady okolo 30 stupňů) a ve vašem zimním případě klidně přihřejte ;). Věřím, že vůně vanilky a skořice vám v těchto zimních dnech nabudí! 🙂
Dejte prosím vědět do komentářů, jak chutnalo 😉
Jitka