Mexická horchata

Nápoj bílý jako mlíko koupíte v Mexiku na každém rožku. A to doslova. Místní je doma vyrábí a prodávají v plastových půllitrových láhvích. Ze začátku jsme trošku váhali, jestli si ho koupit, abychom pak neměli z té jejich vody lítačku (člověk nikdy neví, jestli na to péužívají balenou), ale s takovým přístupem bychom daleko nedošli. Nebo spíš – skoro nic neochutnali. Takže asi po dvou dnech takového toho dávání pozor na všechno co jíte a pijete (po velkých varování známých a počtení si článcích o Mexiku) jsme se do toho opřeli a pořádně si dávali do nosu street food, Horchátu, Jamaiku a všemožné jejich další nápojové speciality.

Teďka ale k Horčátě. Psala jsem nápoj bílý jako mlíko. Ono to vlastně mlíko je – rýžové mlíko. Dochucené skořicí a vanilkou.

img_9703

img_9697

Ingredience

250 g bílé dlouhozrnné rýže

700 ml vody

skořice (min 6 ks – tyčinek)

vanilkový lusk (1 ks)

1 plechovku kondenzovaného mléka – neslazeného (250 ml)

50 – 70 g cukru krystal – dle chuti

Postup

  1. Suchou rýži vhodíme do mixéru a rozemeleme na malé kousky, aby pak voda lépe nasákla chuť rýže.

img_3793-22. Zalijeme 500 ml vody a rozlámeme do ní skořici

img_3795

3. Necháme odstát přes noc.

4. Ráno vhodíme i se skořicí do mixéru a opět mixujeme až je rýže a skořice úplně rozemletá.

5. Tekutinu přecedíme přes plátýnko (pokud máte, já tady v Mexiku bohužel neměla) a sítko.

img_3804

6. To, co vám zbyde v sítku vhoďte ještě jednou do mixéru a zalijte cca 200 ml vody a znovu mixujte (ať vytěžíme z rýže maximum :)). Poté opět přeceďte přes sítko a zbytky rýže a skořice v sítku můžete vyhodit.

7. Tekutinu už můžeme nazývat rýžový mlékem, které ještě dochutíme plechovkou neslazeného kondenzovaného mléka, cukrem a dření z vanilkového cukru (dá se použít i slazené kondenzované mléko, pak ale už nepřidávejte cukr) a vše promícháme.

img_3806

8. Máme hotovo. Uchovávejte v lednici – vydrží tak 2-3 dny a před podáváním vždycky promíchejte – bude se tvořit na dnu usazenina z rýže (ta ničemu nevadí).

Nápoj bude celkem koncentrovaný, můžete případně před podávání ještě zředit trochou vody (ale záleží na vás, každý má jiné chutě).

Podávejte v létě vychlazené (případ nás – máme tady okolo 30 stupňů) a ve vašem zimním případě klidně přihřejte ;). Věřím, že vůně vanilky a skořice vám v těchto zimních dnech nabudí! 🙂

Dejte prosím vědět do komentářů, jak chutnalo 😉

Jitka

img_9690

Related Posts