Jáhelník se sýrem Cottage a jahodami

20160420_192158 20160420_192300

20160421_071119

Jáhelník

Jáhelník je jedno z mých oblíbených sladkých jídel. Tím nemyslím tak úplně dezertů, ale mám na mysli něco, z čeho se fakt najíte. Je super jak k snídani, tak na oběd. Dá se různě kombinovat s ovocem, oříšky, náplněmi. Tady je recept z mé dílny:

Ingredience

250 g suchých jáhel

400 g sýru Cottage

1 větší žloutek (nebo 2 malé)

4 lžíce medu

400 g čerstvých jahod

 

javorový sirup na zalití při podávání

lístečky máty na ozdobu

Postup

1. Jáhly si dáme do hrnce s vodou a necháme lehce nabobtnat – cca 3-6 hodin. Vodu potom slijeme, napustíme do hrnce novou vodu cca 2 cm nad jáhly a dáme vařit.

2. Vaříme (a občas promícháme), dokud se voda neodpaří – vznikne nám taková hustší kaše. Jáhly musí být hezky měkké – se tak jakoby “otevřou” :).

3. Jáhly přendáme do zapékací mísy, abychom dostali tak 1-2 cm vysokou vrstvu. Poklademe je jahodami nakrájenými na kousky a zalijeme směsí Cottage, kterou vytvoříme smícháním Cottage, žloutku a medu – já to projela i mixérem, abych měla hladký krém.

4. Na krém naklademe zbytek nakrájených jahod a dáme péct do trouby na cca 15-20 minut – vytáhneme, až bude krém ztuhlý.

5. Já jáhelník servíruju lehce vychladlý (teplý by se rozpadal při krájení, ale dá se samozřejmě i z pekáčku :)) zakáplý javorovým sirupem a ozdobený mátou.

Jak jsem psala, dají se vymyslet různé kombinace, výborný je i chia semínky, vlašskými oříšky, atd..

Tak se do toho pusťte 😉

Jitka

20160421_071057

Leave A Comment

Related Posts