Jáhelník
Jáhelník je jedno z mých oblíbených sladkých jídel. Tím nemyslím tak úplně dezertů, ale mám na mysli něco, z čeho se fakt najíte. Je super jak k snídani, tak na oběd. Dá se různě kombinovat s ovocem, oříšky, náplněmi. Tady je recept z mé dílny:
Ingredience
250 g suchých jáhel
400 g sýru Cottage
1 větší žloutek (nebo 2 malé)
4 lžíce medu
400 g čerstvých jahod
javorový sirup na zalití při podávání
lístečky máty na ozdobu
Postup
1. Jáhly si dáme do hrnce s vodou a necháme lehce nabobtnat – cca 3-6 hodin. Vodu potom slijeme, napustíme do hrnce novou vodu cca 2 cm nad jáhly a dáme vařit.
2. Vaříme (a občas promícháme), dokud se voda neodpaří – vznikne nám taková hustší kaše. Jáhly musí být hezky měkké – se tak jakoby “otevřou” :).
3. Jáhly přendáme do zapékací mísy, abychom dostali tak 1-2 cm vysokou vrstvu. Poklademe je jahodami nakrájenými na kousky a zalijeme směsí Cottage, kterou vytvoříme smícháním Cottage, žloutku a medu – já to projela i mixérem, abych měla hladký krém.
4. Na krém naklademe zbytek nakrájených jahod a dáme péct do trouby na cca 15-20 minut – vytáhneme, až bude krém ztuhlý.
5. Já jáhelník servíruju lehce vychladlý (teplý by se rozpadal při krájení, ale dá se samozřejmě i z pekáčku :)) zakáplý javorovým sirupem a ozdobený mátou.
Jak jsem psala, dají se vymyslet různé kombinace, výborný je i chia semínky, vlašskými oříšky, atd..
Tak se do toho pusťte 😉
Jitka