Nový recept. Osvědčil se. Tak je tady i pro vás 🙂
Z uvedené dávky mi vyšlo cca 90 hvězdiček, tedy potom 45 kousků slepených 🙂
Ingredience na těsto:
200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 lžičky vanilkové esence
Ingredience na náplň:
50 g kokosu
50 g moučkového cukru
40 ml mléka
45 g kokosového oleje (můžete nahradit máslem)
Ingredience na polevu:
50 g hořké čokolády
2 lžičky kokosového oleje (můžete nahradit máslem)
poleva z bílé čokolády v sáčku (koupíte za cca 20 korun v potravinách)
Postup na vypracování a upečení těsta:
- Smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, kakao. Vysypte na kuchyňskou podložku či vál a uprostřed vytvořte ďůlek.
- Do ďůlku vyklepněte vejce, přilijte rozteklé máslo a vanilkovou esenci.
- Vše opatrně zapracovávejte do sebe a dejte pozor, ať se vám na začátku neproboří “hráz” z mouky a máslo nevyteče mimo vál.
- Po zpracování těsta a zhruba 3 minutového hnětení z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do igelitu a dáme do lednice odležet. Nejlépe do druhého dne. Já ale trošku nestíhala a těsto měla v lednici cca 5 dnů.
- Cca 4 hodiny před pečením si vytáhneme těsto z lednice, aby změklo.
- Nachystáme vál a lehce pomoučíme.
- Těsto rozdělíme na 4 díly a jeden po druhém vyválíme na výšku cca 3-5 mm a vykrajujeme.
- Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s malými rozestupy (cukroví se nezvětší, nenakyne).
- Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme cca 8-10 minut na 180 stupňů Celsia.
Postup zpracování náplně:
- V menším hrnci si smícháme kokos, cukr a horké mléko.
- Za stálého míchání vaříme cca 2 minuty.
- Vše se hezky spojí v hustší hmotu, a pak přijde na řadu přidání kokosového oleje.
- Já vzniklou náplň ještě rozmixovala (aby byl kokos opravdu více na jemno) a poté zhruba 30 sekund vyšlehala.
- Náplň nebude úplně hladká – kvůli kokosu, ale to vůbec nevadí. Chuť je skvělá.
Postup vytvoření polevy:
- Vytvoříme si vodní lázeň. Jeden hrneček naplníme vodou a dovedeme ji k varu.
- Do druhého, menšího hrnce vložíme čokoládu s kokosovým olejem a za stálého míchání necháme rozehřát.
- Hrnec s čokoládou vyndáme z většího hrnce s vodou a dáme bokem lehce vychladnout.
- Poleva je hotová.
Konečné zpracování:
- Hvězdičky (či jiné tvary) natíráme za pomocí nože kokosovou náplní a slepujeme.
2. Slepené hvězdičky dáme na cca 30 minut do lednice..
3. Po vyndání z lednice namáčíme v čokoládové polevě.
4. Opět šoupneme na cca 30 minut do lednice. Při pokojové teplotě totiž poleva netuhne tak rychle díky kokosovému oleji.
5. Po vyndání z lednice můžeme ještě dozdobit polevou z bílé čokolády, kterou jsem koupila už v sáčku, kde jen ustříhnete špičku sáčku a můžete zdobit. Pro rozehřátí vložíte čokoládu v sáčku do horké vody.