Veganský koláč z ovesných vloček s borůvkami
Poslední dobou vůbec nevím, co snídat. Na jogurty, ovoce, ovesné kaše, atd. nemám vůbec chuť a nechce se mi to po ránu připravovat. Na takový domácí koláč nebo dortík, na ten je ale chuť vždycky :). Tentokrát veganská verze ovesného koláče, určitě vyzkoušejte. Okouzlí vás svou chutí…
Ingredience:
150 g ovesných vloček
120 g hladké mouky
4-5 lžic agávového sirupu
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžíce mleté skořice
110 g kokosového oleje
1 hodně zralý banán
500 g ovoce – borůvky, jahody, maliny,..(já potřebovala vyprázdnit mrazák a použila mražené borůvky a jahody)
2 lžíce červeného vína
4 lžíce krupicového cukru (pro zkaramelizování)
Postup:
- V míse si rozehřejeme kokosový olej, přidáme banán a rozmixujeme dohladka.
- Přidáme mouku, vločky, skořici, sůl a jedlou sodu, agávový sirup a vařečkou promícháme.
- Těsto je hotové. 2/3 těsta rozprotstřeme do dortové formy.
- Nyní si připravíme náplň.
- Ovoce vložíme na rozehřátou pánev spolu s cukrem a vínem.
- Vaříme cca 5 minut, cukr hezky zkaramelizuje, víno se lehce vypaří a náplň tím zhoustne.
- Hotovou náplň poté vlijeme do formy a na závěr dáme zbylou část těsta.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme cca 10 minut, povrch těsta tak hezky zezlátne.
- Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a můžeme se do toho pustit! 🙂
Dejte vědět, jak Vám dortík chutnal. Nám toho asi na snídani moc nezbude…
Hezký večer,
Jitka