Blahodárný nápoj zvaný Kombucha

Blahodárný fermentovaný nápoj, který jsme objevili při cestování v Guatemale. Fermentovaný znamená zkvašený. V Atitlan Organics – permakulturní farmě, kde jsme týden dobrovolničili a točili videa (můžeš mrknout tady), prodávali domácí Kombuchu. Nikdy před tím jsme ji neměli, a tak jsme byli celí žhaví ji vyzkoušet.

Už na první “lok” nám náramně zachutnala, taková sladko-kyselá jemně perlivá chuť, kterou vůbec nevím, k čemu přirovnat. S jejím pitím jsme cítili příval energie a moc dobrý pocit v těle. Prostě nám sedla.

Zakladatel farmy Shad mi doporučil knížku Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze, která je naprosto boží. Najdete v ní spoustu zajímavých a zdravých receptů a je v ní právě i návod, jak připravit Kombuchu.

Po návratu domů jsem googlila, kde se dá u nás násada na kombuchu sehnat. V pár pražskách obchodech jsem našla, že by ji měli mít a taky že měli :).

Násada na kombuchu je taková rosolovitá placka ponořená v tomto nápoji.

Kombucha má milion blahodárných a pozitivních účinků. Nejen, že posiluje imunitu a detoxikuje organismus, ale dočetla jsem se, že má i pozitivní účinky při kožních onemocněních, zánětech, cukrovce, migréně, nemocech kloubů, a také menstruačních bolestech.

 

K přípravě kombuchy potřebujete:

3 l vody

40 g zeleného čaje nejlépe sypaný (dá se použít i černý)

180 g cukru

násadu na kombuchu a cca 150 ml kombuchy (takhle to už koupíte/dostanete)

velkou skleněnou nádobu s širokým hrdlem(nejlépe 4 litrovou) – můžete se poptat třeba v restauracích – mívají ji od okurek, atd..

kus plátna – na přirkytí, gumičku

 

Příprava

  1. Vodu ohřejte na 70 – 80 stupňů Celsia (v případě zeleného čaje) a rozpusťte v něm cukr a přisypte zelený čaj.
  2. Nechte louhovat 15 minut, poté sceďte. Nechte vychladnout na 30-35 stupňů (používám obyčejný kuchyňský teploměr do masa, který ponořím do nápoje).
  3. Přelijte do přichystané skleněné nádoby a vlijte kombuchu s násadou, přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou kolem hrdla sklenice.
  4. 4. Nechte stát – kvasit při pokojové teplotě – nejlépe 20-25 stupňů cca 10 dnů. Nápoj začne kvašením vytvářet novou násada na povrchu tekutiny – další kulatá rosolovitá násada, tu můžete darovat či z ní vytvořit novou várku Kombuche.  
  5. Osobně mi nápoj nejvíce chutná během 13 až 14 dne – začne být díky kvašení jemně perlivý a chutná prostě skvěle (u vás ale může nápoj v tyto dny chutnat uplně jinak, protože záleži na mnoha okolnostech – jaký čaj zvolíte, jakou máte vlhkost a teplotu v pokoji, atd..). Doporučuju od 10 dne nápoj ochutnávat a vychytat tak ten “váš den” kdy vám nejvíc chutná. Abyste ji uchovali v tomto stádiu, vytáhněte obě násady a vložte nápoj do lednice – to zastaví kvašení. Násady uchovávejte v malých krabičkách ponořené do kombuchy.
  6. Já už si přivezla druhou 3 litrovou sklenici a budu je dělat průběžně, protože nás nebaví po vypití jedné várky čekat dalších 14 dnů na novou.
  7. Jestli ji chcete taky vyzkoušet, dejte vědět a ráda vám kombuchu předám (Praha na Andělu) ;).

My se vždycky nemůžeme dočkat, až bude hotová a vypijeme ji během 3 dnů. Klidně mi do komentářů pište dotazy, pokud vám něco není jasné :), ráda vysvětlím.

Tak ať to kvasí! 🙂

Jitka