A zase ta dýně. Nějak jsem si je oblíbila. A věřím, že vy taky, protože tady máme další dýňovou mňamku! Tentokrát tekutou.
A to jednoduchý dýňový sirup, který lze použít na spoustu variant. Ať už jej přilijete do kávy a uděláte z nějak tak výborné Pumpkin spiced latte ze Starbucksu anebo ho přilejete jen do horkého mléka. Výborně také chutná zalitý vodou s čerstvou mátou!
Pro výrobu cca 0,7 litru tohoto sirupu si nachystejte:
1,5 šálku vody
1 a 3/4 šálku cukru (možno zkombinovat hnědý s bílým)
2 lžičku mleté skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/2 lžičku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnku dýňového pyré
1,5 lžičky vanilkového extraktu
Postup je takový:
1. Vodu si rozehřejte s cukrem na mírném ohni, přidejte koření. Jde nám o to, aby se cukr rozpustil, ale voda nevřela.
2. Poté do tekutiny přidejte dýňové pyré a vanilku. Udržujte na mírném plameni asi 8 minut a nedovolte, aby voda vřela.
3. Odstavte a nechte chladnout.
4. Kdo chce, může sirup přecedit přes plátýnko či sítko, aby byl krásně čistý. Já osobně sirup necedila a rovnou ho přelila do sklenice.
Tak s chutí do toho!
Můžu se zeptat, jaká je přibližná trvanlivost tohoto sirupu? Děkuju 🙂
ahoj Anežko, tak 1-2 měsíce v lednici 🙂