Ingredience na těsto

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku cukru moučka

kůra z 1 citronu

120 g másla (pokojové teploty)

2 vejce (pokojové teploty)

3 lžíce studené vody

Náplň

1 hrnek malin

2 nektarinky

3 lžíce cukr krystal

šťáva z citronu

 

1 vejce na potření

 

Postup

  1. Suroviny na těsto smícháme dohromady a prohněteme rukama. Hněteme tak dlouho, dokud nedostaneme hladké těsto. To pak zabalíme do igelitové fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si vysypeme maliny na pánev, zasypeme 3 lžičkama cukru krystal a pokapeme štávou z citronu. Na středním plameni necháme maliny pustit šťávu a zkaramelizovat cukr. Trvá to cca 5  – 8 minut. S nektarinkama tohle dělat nemusíte, ty totiž potom při pečení nepouští tolik šťávy, jako maliny, proto je není třeba házet na pánev.
  3. Vytáhneme těsto z lednice a rozdělíme na 10 dílů (teda podle toho, jak velké chcete galetky). Těsto ještě lehce prohnětu v rukou a po té rozválíme na cca 3-5 mm tenkou placku. Tu poklademe uprostřed nakrájenými nektarinkami nebo zkaramelizovanými malinami. Kraje přehneme, jak vidíte na fotce. Ty s nektarinkama lehce posypeme cukrem krystal, ty s malinami už nemusíme. Galetku na závěr naskládáme na pečící papír na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme 20- 30 minut na 180 stupňů. Jakmile budou okraje krásně zlatavé, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Dobrou chuť, ať se podaří :).

 

Leave A Comment

Related Posts