Ingredience na těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku cukru moučka
kůra z 1 citronu
120 g másla (pokojové teploty)
2 vejce (pokojové teploty)
3 lžíce studené vody
Náplň
1 hrnek malin
2 nektarinky
3 lžíce cukr krystal
šťáva z citronu
1 vejce na potření
Postup
- Suroviny na těsto smícháme dohromady a prohněteme rukama. Hněteme tak dlouho, dokud nedostaneme hladké těsto. To pak zabalíme do igelitové fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice.
- Mezitím si vysypeme maliny na pánev, zasypeme 3 lžičkama cukru krystal a pokapeme štávou z citronu. Na středním plameni necháme maliny pustit šťávu a zkaramelizovat cukr. Trvá to cca 5 – 8 minut. S nektarinkama tohle dělat nemusíte, ty totiž potom při pečení nepouští tolik šťávy, jako maliny, proto je není třeba házet na pánev.
- Vytáhneme těsto z lednice a rozdělíme na 10 dílů (teda podle toho, jak velké chcete galetky). Těsto ještě lehce prohnětu v rukou a po té rozválíme na cca 3-5 mm tenkou placku. Tu poklademe uprostřed nakrájenými nektarinkami nebo zkaramelizovanými malinami. Kraje přehneme, jak vidíte na fotce. Ty s nektarinkama lehce posypeme cukrem krystal, ty s malinami už nemusíme. Galetku na závěr naskládáme na pečící papír na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme 20- 30 minut na 180 stupňů. Jakmile budou okraje krásně zlatavé, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Dobrou chuť, ať se podaří :).