Křehký ořechový koláč
Tenhle koláč je božský. Docela dost mi svou chutí připomíná Pecan pie, který naprosto miluju. Křehké těsto se vám naprosto rozpadá v puse, a ta nadýchaná náplň vás prostě dostane. A jako bonus je koláč nesmírně rychlý. Těsto máte hotové za 5 minut, pak dáte jen chladit a náplň je taky super easy.
Navíc mám nový foťák, se kterým se teprv učím, ale i ty fotky mě dostávají a mám z nich velkou radost. Tak snad se líbí i vám :).
Ingredience
120 g másla (pokojové teploty)
80 g moučkového cukru
180 g hladké mouky
1 žloutek (pokojové teploty)
Ořechová náplň
170 g mletých ořechů
120 g cukru krupice
3 žloutky
4 bílky (jeden vám zůstane z těsta, plus rozklepnete další 3 a rozdělíte části)
Postup
- Smícháme si všechny suroviny těsto a pořádně prohněteme až dostaneme celistvé těsto. To zabalíme do igelitové fólie nebo sáčku a dáme vychladit do lednice alespoň na půl hodiny.
- Pro přípravu náplně smícháme všechny uvedené suroviny kromě bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby vyšleháme z nich hustý sníh, který potom přidáme k náplni a promícháme. Náplň bude hezky nadýchaná.
- Formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a vmačkáme do ní 2/3 těsta. Na spodek formy a můžete i po bocích.
- Náplň vlijeme na těsto a zbylou 1/3 nastrouháme na náplň.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme asi 20-30 minut, já opět zapomněla stopovat a dopadlo tak, jak můžete vidět na obrázku. Jedna strana koláče je trošku připečená :).
- Po vytažený z trouby koláč necháme vychladnout, pak vyndáme z formy a můžeme servírovat :).
Já ho dneska snídala s kakaem a bylo to bájo!
Budu ráda když mi pak pošlete výsledek vašeho pečení a nebo alespoň napíšete do komentářů, jak se vám koláč podařil.
Hezký den! Jitka