Křehký ořechový koláč

20160519201105_IMG_0195

20160519201414_IMG_0208_1

20160519200957_IMG_0190

Křehký ořechový koláč

Tenhle koláč je božský. Docela dost mi svou chutí připomíná Pecan pie, který naprosto miluju. Křehké těsto se vám naprosto rozpadá v puse, a ta nadýchaná náplň vás prostě dostane. A jako bonus je koláč nesmírně rychlý. Těsto máte hotové za 5 minut, pak dáte jen chladit a náplň je taky super easy.

Navíc mám nový foťák, se kterým se teprv učím, ale i ty fotky mě dostávají a mám z nich velkou radost. Tak snad se líbí i vám :).

Ingredience

120 g másla (pokojové teploty)

80 g moučkového cukru

180 g hladké mouky

1 žloutek (pokojové teploty)

Ořechová náplň

170 g mletých ořechů

120 g cukru krupice

3 žloutky

4 bílky (jeden vám zůstane z těsta, plus rozklepnete další 3 a rozdělíte části)

20160519201252_IMG_0204

Postup

  1. Smícháme si všechny suroviny těsto a pořádně prohněteme až dostaneme celistvé těsto. To zabalíme do igelitové fólie nebo sáčku a dáme vychladit do lednice alespoň na půl hodiny.
  2. Pro přípravu náplně smícháme všechny uvedené suroviny kromě bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby vyšleháme z nich hustý sníh, který potom přidáme k náplni a promícháme. Náplň bude hezky nadýchaná.
  3. Formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a vmačkáme do ní 2/3 těsta. Na spodek formy a můžete i po bocích.
  4. Náplň vlijeme na těsto a zbylou 1/3 nastrouháme na náplň.
  5. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme asi 20-30 minut, já opět zapomněla stopovat a dopadlo tak, jak můžete vidět na obrázku. Jedna strana koláče je trošku připečená :).
  6. Po vytažený z trouby koláč necháme vychladnout, pak vyndáme z formy a můžeme servírovat :).

Já ho dneska snídala s kakaem a bylo to bájo!

Budu ráda když mi pak pošlete výsledek vašeho pečení a nebo alespoň napíšete do komentářů, jak se vám koláč podařil.

Hezký den! Jitka

20160519201743_IMG_0219

20160519201146_IMG_0199

Leave A Comment

Related Posts