Linecké plněné slaným karamelem

20151213_105941

20151213_110418

20151213_110557

Linecké. Jedno z nejtypičtějších Vánočních cukroví. Moc dobrá klasika. S tímto receptem vsadíte na jistotu. Osvědčený recept. Od maminky :).

Linecké je tak neuvěřitelně křehké a dobré, že to ani nejde říct. Já letos recept lehce zpestřila a výsledek super. Máte doma Maple (javorový) sirup? Pokud ano, tak si ho nachystejte :).

Ingredience:

400 g hladké mouky

50 g cukru moučka (pokud nebudete používat javorový sirup, dejte 100 g)

4 lžíce javorového sirupu (cca 60 ml)

250 g másla (1 balení)

3 žloutky

 

Postup zpracování těsta:

  1. Mouku smícháme s cukrem nasypeme na hromádku na vál.
  2. Uprostřed hromádky uděláme ďolík a vyklepneme žloutky, roztopené máslo a javorový sirup.
  3. Začneme opatrně zpracovávat, aby máslo nevyteklo ven.
  4. Až se nám suroviny hezky spojí, hněteme cca 3 minuty.
  5. Vložíme do igelitového sáčky a dáme do lednice.
  6. Necháme odpočinout 1-2 dny.
  7. V den pečení si těsto ráno vyndáme z lednice, aby povolilo.
  8. 1/3 těsta rozválíme na pomoučený vál na výšku cca 2-4 milimetry. 20151212_20031120151212_203023
  9. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 stupních cca 8-12 minut. Od osmé minuty raději hlídáme, abychom nespálili. Až začnou zlátnout okraje, máme upečeno.
  10. Potíráme slaným karamelem (recept zde ) nebo marmeládou.

Ať se podaří! 🙂20151213_110028

 

 

Leave A Comment

Related Posts