Linecké. Jedno z nejtypičtějších Vánočních cukroví. Moc dobrá klasika. S tímto receptem vsadíte na jistotu. Osvědčený recept. Od maminky :).
Linecké je tak neuvěřitelně křehké a dobré, že to ani nejde říct. Já letos recept lehce zpestřila a výsledek super. Máte doma Maple (javorový) sirup? Pokud ano, tak si ho nachystejte :).
Ingredience:
400 g hladké mouky
50 g cukru moučka (pokud nebudete používat javorový sirup, dejte 100 g)
4 lžíce javorového sirupu (cca 60 ml)
250 g másla (1 balení)
3 žloutky
Postup zpracování těsta:
- Mouku smícháme s cukrem nasypeme na hromádku na vál.
- Uprostřed hromádky uděláme ďolík a vyklepneme žloutky, roztopené máslo a javorový sirup.
- Začneme opatrně zpracovávat, aby máslo nevyteklo ven.
- Až se nám suroviny hezky spojí, hněteme cca 3 minuty.
- Vložíme do igelitového sáčky a dáme do lednice.
- Necháme odpočinout 1-2 dny.
- V den pečení si těsto ráno vyndáme z lednice, aby povolilo.
- 1/3 těsta rozválíme na pomoučený vál na výšku cca 2-4 milimetry.
- Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 stupních cca 8-12 minut. Od osmé minuty raději hlídáme, abychom nespálili. Až začnou zlátnout okraje, máme upečeno.
- Potíráme slaným karamelem (recept zde ) nebo marmeládou.