Švédský mandlový dort

Můj oblíbený Ikea dort. Taková jedna velká chuťově dokonalá mandle. Tak tady na něj máte recept.

Ingredience na těsto

5 vaječných bílků
1 špetku soli
110 g  moučkového cukru
200 g mletých mandlí

Ingredience na krém

180 g smetany 12 %
5 vaječných žloutků
95 g cukru krupice
2 lžičky mandlového sirupu či  lžičku esence
100 g měkkého másla

Griláž

80 g plátků mandlí

50 g cukru

4 lžíce vody

Na fotce vidíte hotovou griláž
  1. V první řadě si připravíme těsto na korpus, abychom ho mohli dát péct. Vyšleháme si bílky se špetkou soli – při šlehání přidáváme postupně moučkový cukr. Až bude sníh hotový, vařečkou do něj vmícháme mleté mandle.
  2. Kulatou formu si vyložíme pečícím papírem (i okraje) a vlijeme do něj těsto. Dáme péct do trouby na 170 stupňů, cca 25-30 minut. Po vyjmutí z trouby dáme vychladnout na mřížku.
  3. Mezitím si připravíme krém. V hrnci si smícháme smetanu s cukrem a na středním plamenu zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme žloutky a intenzivně mícháme. Důležité – nenechte to dojít do varu – žloutky by se mohly srazit (tzn. hlídejte teplotu, případně na chvíli odstavte na vedlejší plotýnku, stále míchejte, a pak zase vraťte). Míchejte do zhoustnutí – něco jako pudink. Odstavte z plotýnky a nechte vychladnout (při chladnutí také promíchávejte, aby se vám nevytvořil škraloup).
  4. Mezitím si vyšleháme máslo do pěny. Tzn. do mísy si dejte máslo pokojové teploty a šlehejte. Cca 5-10 minut – dostanete pak krásně jemnou, téměř bílou, pěnu. Do té pak začněte přimíchávat směs vychladlých žloutků se smetanou a cukrem. Postupně je zašlehejte a dejte krém do lednice.
  5. Na griláž dejte cukr do menšího hrnce a zakápněte trochou vody – nemíchejte. Nechte zahřát a jakmile cukr začne karamelizovat přidejte plátky mandlí. Takhle “opečte” do zhnědnutí. Poté dejte na pečící papír vychladnout a uschnout. Jakmile budou mandle suché (nebudou tak lepit karamelem) dejte je do sekáčku a rozemelte na drobno. Griláž máme hotovou.
  6. Vrátíme se ke korpusu. Vychladlý korpus bude cca 4 cm vysoký (při použité formě o průměru 21 cm). Ten opatrně rozřežte na půl – na dvě tenké placky. První placku potřete krémem a posypte griláží. Druhou placku potřete krémem i ze strany, která se bude dotýkat griláže, poté přilepte na sebe. Horní placku potřete krémem shora a i ze stran – dobře se dělá, když je krém tužší z lednice – máslo není povolené a líp se s tím pracuje. Pokud vám krém začne měknout, klidně ho vložte zase třeba na 10 minut do lednice a pokračujte, až bude více tuhý – půjde to líp. Jakmile budete mít hotovo, dejte celý dort do lednice ztuhnout.
  7. Vršek dortu můžete dozdobit opečenýma plátkama mandlí nebo griláží. Já použila obojí.

Tak držím palce, ať se povede! Za tu chuť to stojí vyzkoušet 🙂

 

9 Comments

  • Dana
    5 roky ago

    Jak dlouho prosím ten krém v ledničce tuhne než se dát na korpus? Mám ho tam už přes hodinu a je stále takový tekutý, takže by mi z boku dortu sjel dolů… 🙁 Děkuji.

    • 5 roky ago

      tak jak to dopadlo s krémem? Omlouvám se, ale není v mých silách reagovat ihned. Zhoustly Vám dostatečně ty žloutky? Případně se dá přidat více máslo – tím to pak může více ztuhnout, ale krém bude zase více máslový…Mně krém ztuhnul myslím do 2 hodin :).

  • helena
    4 roky ago

    Je mozno tento skvely dort zamrazit?

  • Adina
    3 roky ago

    Je možné do toho přidat i čokoládu? Navrch a jako vrstva do celého dortu?

    • 2 roky ago

      Dobrý den, jako myslíte polít vršek čokoládou? To asi klidně můžete 🙂

  • Denisa Matoušková
    2 roky ago

    Mě ten krém ihned krásné zhoustnul při šlehání s máslem.

  • Dita
    1 rokem ago

    Je možné udělat i ve verzi čokoládové a případně jak? Děkuji

    • 1 rokem ago

      Dobrý den, čokoládovou verzi jsem nezkoušela, takže nemůžu říct :). Snažila jsem se následovat klasický švédský recept 🙂

Leave A Comment

Related Posts