Můj oblíbený Ikea dort. Taková jedna velká chuťově dokonalá mandle. Tak tady na něj máte recept.
Ingredience na těsto
5 vaječných bílků
1 špetku soli
110 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
Ingredience na krém
180 g smetany 12 %
5 vaječných žloutků
95 g cukru krupice
2 lžičky mandlového sirupu či lžičku esence
100 g měkkého másla
Griláž
80 g plátků mandlí
50 g cukru
4 lžíce vody
- V první řadě si připravíme těsto na korpus, abychom ho mohli dát péct. Vyšleháme si bílky se špetkou soli – při šlehání přidáváme postupně moučkový cukr. Až bude sníh hotový, vařečkou do něj vmícháme mleté mandle.
- Kulatou formu si vyložíme pečícím papírem (i okraje) a vlijeme do něj těsto. Dáme péct do trouby na 170 stupňů, cca 25-30 minut. Po vyjmutí z trouby dáme vychladnout na mřížku.
- Mezitím si připravíme krém. V hrnci si smícháme smetanu s cukrem a na středním plamenu zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme žloutky a intenzivně mícháme. Důležité – nenechte to dojít do varu – žloutky by se mohly srazit (tzn. hlídejte teplotu, případně na chvíli odstavte na vedlejší plotýnku, stále míchejte, a pak zase vraťte). Míchejte do zhoustnutí – něco jako pudink. Odstavte z plotýnky a nechte vychladnout (při chladnutí také promíchávejte, aby se vám nevytvořil škraloup).
- Mezitím si vyšleháme máslo do pěny. Tzn. do mísy si dejte máslo pokojové teploty a šlehejte. Cca 5-10 minut – dostanete pak krásně jemnou, téměř bílou, pěnu. Do té pak začněte přimíchávat směs vychladlých žloutků se smetanou a cukrem. Postupně je zašlehejte a dejte krém do lednice.
- Na griláž dejte cukr do menšího hrnce a zakápněte trochou vody – nemíchejte. Nechte zahřát a jakmile cukr začne karamelizovat přidejte plátky mandlí. Takhle “opečte” do zhnědnutí. Poté dejte na pečící papír vychladnout a uschnout. Jakmile budou mandle suché (nebudou tak lepit karamelem) dejte je do sekáčku a rozemelte na drobno. Griláž máme hotovou.
- Vrátíme se ke korpusu. Vychladlý korpus bude cca 4 cm vysoký (při použité formě o průměru 21 cm). Ten opatrně rozřežte na půl – na dvě tenké placky. První placku potřete krémem a posypte griláží. Druhou placku potřete krémem i ze strany, která se bude dotýkat griláže, poté přilepte na sebe. Horní placku potřete krémem shora a i ze stran – dobře se dělá, když je krém tužší z lednice – máslo není povolené a líp se s tím pracuje. Pokud vám krém začne měknout, klidně ho vložte zase třeba na 10 minut do lednice a pokračujte, až bude více tuhý – půjde to líp. Jakmile budete mít hotovo, dejte celý dort do lednice ztuhnout.
- Vršek dortu můžete dozdobit opečenýma plátkama mandlí nebo griláží. Já použila obojí.
Tak držím palce, ať se povede! Za tu chuť to stojí vyzkoušet 🙂
Jak dlouho prosím ten krém v ledničce tuhne než se dát na korpus? Mám ho tam už přes hodinu a je stále takový tekutý, takže by mi z boku dortu sjel dolů… 🙁 Děkuji.
tak jak to dopadlo s krémem? Omlouvám se, ale není v mých silách reagovat ihned. Zhoustly Vám dostatečně ty žloutky? Případně se dá přidat více máslo – tím to pak může více ztuhnout, ale krém bude zase více máslový…Mně krém ztuhnul myslím do 2 hodin :).
Je mozno tento skvely dort zamrazit?
to nevím, nezkoušela jsem. U nás se po všem hned zapráší 🙂
Je možné do toho přidat i čokoládu? Navrch a jako vrstva do celého dortu?
Dobrý den, jako myslíte polít vršek čokoládou? To asi klidně můžete 🙂
Mě ten krém ihned krásné zhoustnul při šlehání s máslem.
Je možné udělat i ve verzi čokoládové a případně jak? Děkuji
Dobrý den, čokoládovou verzi jsem nezkoušela, takže nemůžu říct :). Snažila jsem se následovat klasický švédský recept 🙂