Opět jsem se ponořila do pátrání..jak ozvláštnit višňovou marmeládu. Doma děláme od pradávna klasiky a už jsem jich tak trochu přejezená. Objevila jsem spojení višní s čokoládou a to mě nadchlo. Spojila jsem to se super receptem od Kitchenette, který jsem si teda trochu poupravila a je z toho tohle. Zdravá marmeláda z višní šmrnclá čokoládou, která vás hned po otevření sklenice cvrnkne do nosu. Místo cukru med, místo pektinu chia semínka a místo konzervantu kys. citronová a sůl. To zní dobře, ne? 🙂
Ingredience
2 kg vypeckovaných višní
600 g medu
1 a 3/4 lžičky soli
2 lžičky kyseliny citronové
150 g chia semínek
350 g kvalitní čokolády
Postup
- Višně si dejte do většího hrnec, zalijte medem, přidejte kys. citronovou a sůl.
- Na středním plameni přiveďte k varu a vařte cca 30 minut. V průběhu vaření višně rozmixujte ručním mixérem.
- Po 30 minutách bude marmeláda jemně zredukovaná – hustší, ale na marmeládu stále řídká.
- Přidejte proto chia semínka a vařte dalších asi 5-10 minut – marmeláda do té doby krásně zhustne.
- Na závěr přidejte rozpustit čokoládu a odstavte.
- Marmeládou plňte vyvařené a suché sklenice, které ihned za tepla zavřete – pořádně utáhněte a na chvilku (5 min) obraťte dnem vzhůru.
- Skladujte ideálně někde na tmavém a chladném místě.