Říkáte si o něj, máte ho mít! Tenhle recept na perníčky je fakt peckovní. V receptu byl původně klasický cukr a mouka, zkusila jsem to ale nahradit něčím alespoň trochu zdravějším a výsledek je super. Perníčky jsou hned krásně měkké, voňavé a provoní vám celý dům. Prostě ta pravá vánoční atmosféra :). Tak jdem na to!

PS: Jo a nenazdobené jsou proto, protože se mi nepovedla poleva :D. A další dělat nemá cenu, protože už skoro nejsou. Takže fotky bez polevy, tradáá!

PS2: Mám rádši malé cukroví než to, přes půl talíře, jako je třeba ten knír, pusa a letadlo, ale malém provedení je neměli.

Ingredience na cca 5 plechů

650 g špaldové mouky

200 g kokosového cukru

4 vajíčka

2,5 lžíce perníkového koření

(Dost záleží, jaké použijete. Nejlepší je si to míchat doma, ale kdo na to nemá čas, jako já, tak doporučuju to od Jiřího Červenky – původně ho koupila mamka u nás v Podivíně v masně a je naprosto super. Takže se po něm dívejte někde v menších obchůdcích. Není úplně tak najemno namleté, což mi vyhovuje, protože víc voní a připomíná mi fakt to pravé domácí koření. Má takový obyčejný, ne úplně atraktivní obal, ale je poctivé :)).

2 lžíce sody

100 g medu od včelaře (třeba Apimel)

50 g másla

1 vajíčko na potření po vytáhnutí z trouby

Postup

  1. V míse si smícháme mouku, koření, sodu a kokosový cukr.
  2. To po promíchání vysypte na kuchyňskou linku či dřevěný vál a udělejte ďůlek, do kterého vyklepněte vajíčka, přilijte změklé máslo a med.
  3. Poté vše opatrně promícháme a ručně uhněteme těsto. Je důležité ho pořádně prohníst aby bylo celistvé vše se krásně spojilo a cukr rozpustil.
  4. Z těsta vytvarujte kouli, kterou potom zabalte do igelitové fólie a dejte do lednice.
  5. Těsto nechte odpočinout alespoň dva dny, minimálně však přes noc.
  6. Můžeme se pustit do vykrajování. Pomoučíme si vál a vyválíme si placku cca 5mm vysokou. Vykrajujeme různé tvary a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Vkládáme do předehřáte trouby na 175 stupňů a pečeme max. 7 minut, díky tomu budou hned po upečení krásně měkké. Pokud necháte dýl, ztvrdnou.
  8. Ihned po vytažení z trouby potíráme rozšlehaným vejcem, perníčky se díky tomu budou hezky lesknout.
  9. A máte hotovo, teď už můžete začít ochutnávat 🙂

Hezký den, Jitka

 

Related Posts