Mexická quesadilla s chorizem a bramborami

Tuhle kombinaci jsme ochutnali v Mexiku v městečku Valladolid, když jsme přejížděli z Méridy do Tulumu a byla to láska na první kousnutí. Naprosto jednoduchá kombinace. Mě osobně by do quesadilly nenapadlo cpát brambory, ale je to vážně moc dobré. Tak si ji pojďte připravit se mnou a uvidíte sami ;). Budete potřebovat kvalitní chorizo (například tohle chorizo iberico  – je super, že je natenko nakrájené), sýr používám goudu , brambory a tortilly. Do náplně přimíchávám ještě pažitku, nebo nať mladé cibulky – jíme i očima, že jo, tak ať je tam něco zeleného. K tortillám jíme vždycky nějaký dip, zakysanou smetanu a nebo salsu. Připravuju je nejraději na palačinkovači, protože nemá téměř žádné okraje a tortilla se mi tam vleze celá hezky rozprostřená. Dají se ale i hezky připravit na větší pánvi.

Recept jsem připravila ve spolupráci s e-shopem www.edelikatesy.cz, kde najdete spoustu skvělých španělských delikates :).

Ingredience na 2 quesadille

2 pšeničné tortilly

300 g sýra goudy

150 g choriza ( například tohle z www.edelikatesy.cz)

4 střední brambory

nať mladé cibulky či pažitku

zakysanou smetanu

Postup

  • Brambory si očistěte, nakrájejte na kousky a uvařte.
  • Goudu si nahrubo nastrouhejte.
  • Chorizo nakrájejte na kousky a hoďte lehce opražit na pánvičku. Opravdu stačí jen na minutku, aby pustilo šťávu.
  • Přidejte je do misky s bramborami, které si předem vidličkou rozmačkejte. Pak promíchejte s chorizem a přidejte nakrájenou cibulku či pažitku.
  • Rozehřejte si pánev a hoďte na ni jemně opéct tortillu z obou stran.
  • Pak tortillu z jedné strany posypte sýrem, a na polovinu rozprostřete mix brambor s chorizem. Mezi tím by se vám měl začít roztékat sýr a to je přesně čas na ohnutí a přilepení té strany se sýrem na druhou stranu, kde je směs brambor. Dělám to nejlépe dvěma dřevěnýma obracečkama a jakmile přiklopím sýrovou stranu na tu s náplní, ještě quesadillu obracečkama poplácám a lehce stlačím, aby se vše spojilo.
  • Po chvilce quesadillu obratím na druhou stranu, aby se taky opekla a přendám na talířek. Máte hotovo :).
  • Rozkrojím na půl a namáčím v zakysané smetaně :).

Leave A Comment