Mramorová bábovka z majonézy

Opět zavítám do “pod pokličku” receptů mojí mamky. Tahle bábovka taková její klasika. Je rychlá, vláčná a nadýchaná a všem moc chutná. Proto jsem se ji rozhodla zařadit i na blog. Takže takový tip pro vás na víkend, co upéct ;).

 

Ingredience

4 vejce (pokojové teploty)

220 g majonézy  – používám tu v plastové vaničce (pokojové teploty)

180g cukru krupice

1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry

250g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva (používám ten bez fosfátů)

200 ml vody (pokojové teploty)

3-5 lžic holandského kakaa

hrst nasekaných mandlí na ozdobu

Postup

  1. Oddělíme si žloutky od bílků a nejdříve začneme vyšleháním bílků do sněhu. Přidáme do nich špetku soli a šleháme, dokud nám nevznikne hezký vláčný sníh, který drží tvar, ale zároveň se stáhle hezky “tahá”. Dáme bokem, budeme potřebavat úplně na konec.
  2. V druhé nádobě si vyšleháme žloutky s cukrem (šleháme cca 5 min – dokud se cukr úplně nerozpustí). Vznikne vám tak jemný světle žlutý krém.
  3. Do něj přidáme majonézu a opět prošleháme.
  4. Dále přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a šleháme.
  5. Nyní je čas přidat vodu a opět promíchat, pak prošlehat, aby nám vzniklo jemné těsto.
  6. Těsto na závěr nadlehčíme přidáním bílků, které do něj jemně zamícháme vařečkou – ručně (už nešleháme).
  7. Nyní si ho rozdělíme na dvě půlky a do jedné přisypeme cca 3- 5 lžic kakaa.
  8. Formu na bábovku si vymažeme olejem a vysypeme  hrubou moukou (pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, vynechte).
  9. První vlijeme 1/2 světlé části, na to 1/2 kakaové části těsta a zase znovu. Jak je těsto ve formě, tak do něj ještě shora 4krát píchnu nožem – tím pomůžu mramorování (není to ale nutné, i bez toho se umí vytvořit hezky mramorový efekt). Posypeme nasekanýma mandlema.
  10. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáte na 180 stupňů a pečeme cca 45 – 50 minut (záleží na troubě). Zda je bábovka upečená poznáte vpíchnutím špejle do těsta na závěr pečení. Pokud se vám na špejli nalepí těsto, nechte ještě dopéct.

Jaká je vaše nejoblíbenější bábovka? Máte rádi třeba makovou nebo tvarohovou? Dejte mi vědět do komentářů, budu ráda.

Díky a hezký den,

 

Jitka

2 Comments

  • Jana
    6 roky ago

    Tak toto je něco! Já dělala už hodně bábovek a skoro všechny podle https://www.pomodo.cz/stitky/babovky ale s majonézou ještě ne a musím říci, že tato patří mezi moje nej 3 recepty. Úžasné!!!

  • 5 roky ago

    Tyjo, zůstala jsem civět s pusou dokořán – tohle by u nás doma neprošlo, ale ve finále co je špatné na využití majonézy do sladkých jídel 😀 Ale furt jsem v šoku 😀

Leave A Comment

Related Posts