Mrkvové bábovky/dorty jsou v poslední době velmi populární a patří mezi mé nejoblíbenější. Receptů jsem vyzkoušela už více a musím říct, že tenhle zatím vede! Bábovka má tu správnou chuť carrot caku a je krásně vláčná. Vyzkoušejte sami
Připravíme si:
4 vejce
200 g cukru (já použila třtinový)
100 g vlašských ořechů
340 g čerstvých nastrouhaných mrkví (neuvařených)
150 g celozrnné mouky (já použila pšeničnou)
100 g klasické hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku mleté skořice
240 ml oleje
pár kapek vanilkového extraktu
Postup:
- Vlašské ořechy dáme na 10 minut do trouby provonět (pozor, ať je nespálíte – hlídat). Poté je nasekáme na malé kousky.
- Cukr s vejci šleháme, dokud se nespojí v hezký jednotný krém.
- K němu přidáme ostatní suroviny a opět mixujeme, dokud se nespojí.
- Těsta je celkem dost, že mi z něj vyšlo 10 malých báboviček (mám silikonové formičky, které nijak nevymazávám) a jedna větší (vymažu olejem a vysypu krupicí).
- Bábovky jsem pekla najednou v troubě na 180 stupňů (malé bábovičky jsem vyndala po 25 minutách a velká se pekla celkem cca 30-35 minut).
- Bábovky necháme úplně vychladnout (což je někdy velmi těžké, když provoní celý byt :)) vyklepneme z formy/vyjmeme ze silikonových formiček.
- Na závěr jsem bábovky polila bílou čokoládou a posypala nasekanými ořechy. Někdy příště si ukážeme typický krém na tento dezert :).