Tak trochu jiný perník

 

Ingredience

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku medu

1 hrnek mléka

2 lžíce domácí marmeládky (nechávám povolit v mléce)

2 lžíce kakaa

1 sklenička oleje

1/2 prášku do pečiva

1 prášek do perníku

1 vajíčko

3/4 hrnku mletých vlašských ořechů

5 měkkých trnek (pro neznalé švestek)

220 ml 31 % smetany + lžíci cukru krupice

Postup

  1. Švestky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Do mísy si vyklepneme vejce, přidáme med a prošleháme. Přidáme olej, mléko, marmeládu a promícháme ručně.
  3. Mouku, mleté ořechy, kakao, přášek do pečiva smícháme zvlášť, a pak přisypeme do tekuté části těsta. Prošleháme mixérem a vlijeme do plechu předem vymazaného olejem a vysypaného krupicí či hrubou moukou. Použít můžete taky košíčky na muffiny (ty se nevymazávají).
  4. Na závěr posypte švestkami a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 35-40 minut, pokud budete dělat muffiny, tak dobu pečení kraťte cca o 10 minut.
  5. Jakmile se bude buchta odlepovat od krajů a bude zlatavá, můžete vytáhnout.
  6. Smetanu si vlijte do vysoké nádoby, přidejte cukr a čistou metlou šleháme cca 3 minuty, dokud nebude hezky hustá. Při servírování perník ozdobíme smetanou a posypeme skořicí.

Dobrou chuť! 🙂

Jitka

Related Posts