Pizzy z quinoy
Quinoa. Potravina, o které jsem dost slyšela, ale nikdy předtím jsem ji nepřipravovala.
Jeden balíček mi doma leží už asi 2 měsíce a já jaksi pořád nenarazila na nějaký pořádný recept, co by mě fakt zaujal. Až včera.
Při projíždění Pinterestu jsem narazila na minipizzy, kde se těsto dělá právě z této zdravé obiloviny a ne z klasické bílé mouky.
Recept mě natolik zaujal, že jsem si večer namočila quinou do vody a dopoledne se pustila do přípravy, která je nesmírně jednoduchá. Jelikož jsem teď marod, nechtěla jsem se zdržovat dlouho v kuchyni, a tak byly tyhle pizzy ideální volba.
Dočetla jsem se, že quinoa pochází z Jižní Ameriky a je plná hořčíku, vitamínu B2, vlákniny a železa. Je lehce stravitelná a nenadýmá.
Z receptu mi vyšlo 6 minipizz (o průměru cca 12-15 cm)
Ingredience
1 šálek quinoy v suchém stavu (tu si dejte cca 8 hodin předem namočit)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce oleje
1/4 hrnku vody
Sugo
1 malá plechovka rajčatového protlaku (používám takový tuhý z Lidlu)
2 mozzarelly (celkem cca 300 g)
1 malá plechovka kukuřice Bonduelle
oregano
1 lžíce olivového oleje
lístky čerstvé bazalky
Postup
1. Hrnek quinoy dejte do hrnce, zalijte cca 2 hrnky vody a nechte přes noc nabobtnat (nenabobtná zase tolik, jak jste zvyklí třeba u čočky)
2. Ráno slijte vodu z quinoy a dejte ji do vyšší mísy. Přidejte zbylé ingredience a mixujte cca 5 minut. Vytvoří se Vám o něco hustší těsto než na lívance. Nepodařilo se mi ji rozmixovat úplně dohladka, jemná struktura tam pořád bude vidět, ale to vůbec nevadí.
3. Plech si vyložte pečícím papírem a potřete olivovým olejem. Lžící naneste těsto na plech (na jednu pizzu jsem použila dvě vrchovaté lžíce těsta) a rozprostřete do kulatého tvaru.
4. Dejte péct na 170 stupňů na cca 10 – 15 minut a pak placky obraťte a pečte dalších 10 minut.
5. Placky z trouby vytáhneme a potřeme sugem (které vytvoříme smícháním protlaku, olivového oleje a oregána). Poklademe plátky mozzarelly a kukuřicí. Dáme dopéct do trouby na cca 5 minut (vytáhneme jakmile začnou zlátnout okraje)
6. Ozdobíme lístky bazalky a pustíme se do toho!
Tento recept mě opravdu uchvátil, tím, jak je dobrý, zdravý a zároveň rychlý. Rozhodně vyzkoušejte!
Jitka 🙂
Díky za recept. Jednoduché a velmi dobré.
Katko, to jsem ráda, že se chutnalo :). My je dělali minulý týden znovu a řekla bych, že tento budou taky v plánu 🙂 🙂
Pizzu zvyknem robiť z otrúb, quinou buď na sladko, alebo ako rizoto, takže určite vyskúšam túto kombináciu 🙂
jé, jak na sladko quinou? 🙂 Budu ráda za tip 🙂
Kokosovo-čokoládová quinoa s banánom 🙂 (2porcie)
250ml kokosového mlieka, 100ml vody, 100g quinoi, 1PL agáve, 50g horkej čokolády, 1 banán.. Quinou uvaríme v mlieku s vodou, primiešame nasekanú čokoládu a osladíme. Na tanieri ozdobíme banánom.. skvelá je horúca, ale výborná je aj studená 🙂