New York style crumb cake alias skořicová drobenková buchta

20160116_103242

20160116_103405

20160116_103706

Crumb cake

New York style crumb cake zní o dost líp, že? 🙂

Jak jste si už mohli všimnout, ráda čerpám ze svých amerických kuchařek. Tady posílám další recept z jedné z nich. Je to typický americký dezert ke kávě, který má ještě jednu podobu a to klasický drobenký dort (Coffee cake/Crumb cake). Do tohoto dortu nebo spíše buchty jsem se zamilovala první léto v Americe.

Pracovala jsem tam v jedné kavárně a tento dort se na mě pravidelně usmíval z vitríny.

Na první pohled se vám může zdát, že to bude nějaká suchá buchta (tak jsem to původně vnímala já). Zlom nastal na konci června, kdy přišla jedna paní koupit kousek této buchty své dceři za vysvědčení. Říkala, že ho naprosto zbožňuje a že ho tady máme nejlepší v celém okolí. Nedalo mi to a už jsem ho měla na talíři. Uuuu, to byla lahoda, jak se rozplýval, byl vláčný a vůbec ne suchý, jak jsem si původně myslela. Pak jsme ho celé léto s kolegou uždibovali při vybalování z krabice. To byla jedna z prací, kterou jsme měli nejdraděj :)).

Zkuste sami. Jeho bráchu – New york style crumb cake :). Stejně vláčný, jako tenkrát v Montauku :).

A jaký že je rozdíl mezi New York style Crumb cake a Coffee cake?

Vtip je v tom, že neobsahuje žádnou kávu. Coffee cake se myslí jako “dezert ke kávě”.  Klasický Coffee cake obsahuje méně skořice a nikdy v něm nenajdete oříšky. New York style crumb cake obsahuje o trošku více skořice a zároveň má drobenku skoro stejně vysokou jako buchtu – korpus. Je vlastně celý jenom o drobence :). I taková drobnost může hrát v Americe roli :). (čerpáno přímo z knihy Baked od Matta Lewise a Renato Poliafita)

Recept přidávám na oběd drobenky, zvol si tedy jednu, který ti víc vyhovuje :).

Ingredience na New York style skořicovou drobenku:

1 hrnek hnědého cukru (kvůli barvě)

1/2 hrnku cukru krupice (dá se použít i krystal)

1/2 lžičky soli

1 a 1/2 lžíce skořice

1 hrnek rozpuštěného másla

2 – 2 a 1/2 hrnku hladké mouky (dle hustoty těsta)

 

Pro klasický Coffee cake – Crumb cake drobenku:

3/4 hrnku hnědého cukru (kvůli barvě)

1/2 lžičky skořice

1/2 hrnku rozpuštěného másla

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

 

Ingredience na buchtu:

2 a 1/2 hrnku hladké mouky

3/4 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky soli

120 g másla

1 hrnek cukru krystal

2 vejce

1 a 1/4 hrnku zakysané smetany

1 lžičku vanilkového extraktu

 

Postup zpracování skořicové drobenky:

  1. Ve velké míse si smícháme všechny suroviny a zalijeme rozpuštěným máslem.
  2. Poté suroviny zpracujeme rukama a vzniknou nám drobečky.
  3. Tím máme drobenku hotovou

Postup zpracování těsta:

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do hladka.
  2. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a šleháme dál cca 30 sekund.
  3. V druhé míse si smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a sodou.
  4. Přisypeme do první mísy s těstem a zároveň přidáme zakysanou smetanu.
  5. Vše šleháme další minutu a těsto máme hotové.

Dokončení:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  2. Do plechu vymazaného olejem a vysypaného hrubou moukou(můžete poušít i dětskou krupici) vlijeme těsto.
  3. Všechnu drobenku postupně vysypeme na těsto a dáme péct na cca 45 minut na 180 stupňů.
  4. Po 45 minutách píchneme špejlí do těsta, abychom zkusili, zda je již hotové. Pokud se těsto na špejli nalepí, pečte ještě chvíli, dokud nebude špejle suchá.

Tak co na to říkáte? Jednoduché, že? 🙂

A počkejte, až buchta vychladne a odmění se vám svou chutí 🙂

Jitka

20160116_103303

Leave A Comment

Related Posts