Ingredience
Těsto
4 lžičky sušeného droždí
1/4 hrnku teplé vody
1 hrnek pyré z červené řepy (vytvoříte uvařením ve vodě 1 větší červené řepy nakrájené na kostičky, pak slejete a rozmixujete tyčovým mixérem)
1 vejce
1 hrnek podmáslí
1/2 hrnku cukru krupice
1/4 měkkého másla
1 lžička pomerančové šťávy + nastrouhaná kůra z pomeranče
1 lžička soli
1 hrnek celozrnné mouky
4 hrnky hladké mouky
Náplň (na 1/2 těsta, zbytek těsta se dá zamrazit)
100g másla
3 lžíce mleté skořice
5 lžic cukru krupice
1/2 lžičky zázvoru
Postup
- Uvařte si červenou řepu nakrájenou na kostičky a rozmixujte na pyré.
- Rozpusťte lžičku cukru v lehce telplé vodě a přidejte sušené droždí. Počkejte cca 3 minutky, až vzejde kvásek.
- Přidejte pyré z červené řepy, cukr, vejce, podmáslí, máslo, pomerančovou šťávu a kůru. Je důležité, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu. Promíchejte, ať se suroviny spojí a přidejte mouky a sůl. Opět pořádně promíchtejte, jemně zaprašte moukou a nechte ve větší míse zakryté utěrkou kynout (1,5h – 2h) – nejlépe někde v teple – podpoří to kynutí.
- Těsto rozdělte na 4-5 dílů. 1 díl vyválejte na placku cca 3mm, potřete rozpuštěným máslem, posypte skořicí s cukrem a zázvorem a smotejte jakoby do rolády.
5. Rozřezejte šikmo tak, aby kousky dávali tvar rádoby trojúhelníku. Horní/či spodní špičku ale neprořízněte úplně, aby se roláda nerozpadla. Viz foto.
6. Trojúhelníčky naskládejte na plech a druhou – neostrou stranou nože je zmáčkněte uprostřed – aby víc vylezly smotané kraje. Neprořízněte na skrz.
7. Potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 15 minut.
8. Co je super, tak že zbylé díly těsta můžete dát do lednice – aby dále nekynulo a upéct znovu např. za 2 dny. Případně se dá těsto zamrazit a upéct později. Pokud máte hodně jedlíků, upečte klidně všechno najednou :).
Kdybyste měli nějaké dotazy, víte kam s nimi 😉
(dolů pod příspěvěk či na FB)
Jitka