Svatební koláčky

Svatební nebo hodovní, to je asi jedno. Tuhle klasiku známe všichni. Já posílám do světa babičky recept na ty naše ;). A že jsou proklatě dobré.

Jinak recept mám na blogu rozepsaný už asi 2 roky a fotky jsou stejně staré. Takže dneska konečně je venku a věřím, že se vám bude hodit. Protože umět dobré svatební koláčky, to se tady cení.

Jinak z toho kila mouky, co tady píšu můžete mít 130 – 150 koláčků – záleží na velikosti. My děláme radši menší, jsou sice pracnější, ale pěknější :).

Ingredience na těsto

2 malé majonézy

2dcl oleje

8 žloutek

200 g cukru krystal

2 kostky kvasnic

500 ml mléka

1kg hl.mouky

vrchovatou čajovou lžičku soli

2 lžíce rumu

Drobenka

máslo

cukr

polohrubá mouka

žloutek + trošku mléka na potření koláčků před namáčením do drobenky

Tvarohová náplň

1 tvaroh

žloutek

cukr (dle chuti)

citronová kůra

kdo má rád, může přidat rozinky – já je nejím, takže nepřidávám 🙂

Ořechová náplň

mleté vlašscké ořechy

cukr (dle chuti)

kousíček másla (na vůni)

špetku skořice

mléko (spařit mlékem, raději nejdřív přidejte trochu, a pak přilévejte)

Náplň by měla mít kašovitou konzistenci a bude dost lepkavá

Postup

  1. Uděláme si kvásek. Tzn. do lehce teplého mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek – trvá cca 5 min – postupně vám budou kousky kvasnic vylézat na hladinu mléka.
  2. Mouku, sůl a cukr promícháme ve velké míse. Přidáme ostatní suroviny na těsto a i kvásek. Vařečkou vše promícháme a hněteme (hníst můžete nechat robot).
  3. Jakmile bude těsto řádně prohnětené, lehce ho posypeme hladkou moukou, křikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
  4. Mezitím si připravíme drobenku smícháním másla, cukru a polohrubé mouky. Nejlepší je to promíchat rukama, vzniknou pak hezké “drobky”.
  5. Jakmile těsto zvětší svůj objem – nakyne, můžeme se pustit do koláčků.
  6. Těsto nabíráme na lžíci (tím docílíme stejné velikosti) a pokládáme na pomoučený vál. Těsto rukou lehce rozplácneme a doprostřed vložíme malou lžičku náplně. Kraje natáhneme přes náplň a uplácneme do malého bochánku, aby se nerozlepil.
  7. Na plech pokládáme na pečící papír slepenou stranou dolů. Potřeme žloutkem s mlékem a namočíme do drobenky (pak tam líp drží, než když je jen posypeme).
  8. Pečeme na 160-180 stupňů (záleží na troubě) cirka 20 minut.

Leave A Comment

Related Posts