Svatební koláčky
Svatební nebo hodovní, to je asi jedno. Tuhle klasiku známe všichni. Já posílám do světa babičky recept na ty naše ;). A že jsou proklatě dobré.
Jinak recept mám na blogu rozepsaný už asi 2 roky a fotky jsou stejně staré. Takže dneska konečně je venku a věřím, že se vám bude hodit. Protože umět dobré svatební koláčky, to se tady cení.
Jinak z toho kila mouky, co tady píšu můžete mít 130 – 150 koláčků – záleží na velikosti. My děláme radši menší, jsou sice pracnější, ale pěknější :).
Ingredience na těsto
2 malé majonézy
2dcl oleje
8 žloutek
200 g cukru krystal
2 kostky kvasnic
500 ml mléka
1kg hl.mouky
vrchovatou čajovou lžičku soli
2 lžíce rumu
Drobenka
máslo
cukr
polohrubá mouka
žloutek + trošku mléka na potření koláčků před namáčením do drobenky
Tvarohová náplň
1 tvaroh
žloutek
cukr (dle chuti)
citronová kůra
kdo má rád, může přidat rozinky – já je nejím, takže nepřidávám 🙂
Ořechová náplň
mleté vlašscké ořechy
cukr (dle chuti)
kousíček másla (na vůni)
špetku skořice
mléko (spařit mlékem, raději nejdřív přidejte trochu, a pak přilévejte)
Náplň by měla mít kašovitou konzistenci a bude dost lepkavá
Postup
- Uděláme si kvásek. Tzn. do lehce teplého mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek – trvá cca 5 min – postupně vám budou kousky kvasnic vylézat na hladinu mléka.
- Mouku, sůl a cukr promícháme ve velké míse. Přidáme ostatní suroviny na těsto a i kvásek. Vařečkou vše promícháme a hněteme (hníst můžete nechat robot).
- Jakmile bude těsto řádně prohnětené, lehce ho posypeme hladkou moukou, křikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme drobenku smícháním másla, cukru a polohrubé mouky. Nejlepší je to promíchat rukama, vzniknou pak hezké “drobky”.
- Jakmile těsto zvětší svůj objem – nakyne, můžeme se pustit do koláčků.
- Těsto nabíráme na lžíci (tím docílíme stejné velikosti) a pokládáme na pomoučený vál. Těsto rukou lehce rozplácneme a doprostřed vložíme malou lžičku náplně. Kraje natáhneme přes náplň a uplácneme do malého bochánku, aby se nerozlepil.
- Na plech pokládáme na pečící papír slepenou stranou dolů. Potřeme žloutkem s mlékem a namočíme do drobenky (pak tam líp drží, než když je jen posypeme).
- Pečeme na 160-180 stupňů (záleží na troubě) cirka 20 minut.