20160614185225_IMG_2297 20160614185550_IMG_230320160614185302_IMG_2301

Nikdy jsme je doma nedělali. Teda ty s tvarohem. Ty klasické samozřejmě jo. Nejčastěji je dělala babička s všemožným ovocem. Se švestkama, meruňkama, jahodama, borůvkama,…. prostě s tím, co zrovna rozstlo v zahradě. Já je nikdy moc nemusela (ano, taky to teď moc nechápu), nebo spíš to ovoce v tom, které jsem vždycky vidličkou vyndala a snědla jen samotný knedlík. Teda knedlu. Teda Guliše (guliváry) – po našem :). Když mluvím o guliších, tak spousta lidí vůbec neví, o čem je řeč…teda hlavně tady v Praze. Tak si povzdechnu a překládám. Knedlíky s ovocem.

Těžký život Moraváka….v Praze.

Dneska jsem dělala tvarohové s jahodama. Ozvláštněné kakaem. Takové moje černoušky :). Posypané opraženou strouhankou s trochou nastrouhaného perníku a moučkovým cukrem. Dokonalá kombinace.

Ingredience

190 g polohrubé mouky

50 g másla (+ dalších 100 g na polítí hotových knedlíků)

1 vejce

250 g tvarohu (1 vanička)

špetka soli

30 g kakaa

cca 6-10 jahod (ne ty úplně malé)

Strouhanku, perník, moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Smícháme všechny suroviny na těsto a rukama zpracujeme v hladké těsto (těsto bude mít konzistenci asi jako měkčí plastelíná). Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme na 6-8 kousků.
  2. Kousek po kousku rukou rozmačkáme v placičku, na kterou pak dáme jahodu a zabalíme do “měšce” ze kterého pak vytvoříme hezkou kouli. Stejně pokračujeme se všemi kusy.
  3. Připravíme si velký hrnec, který naplníme vodou a dáme na sporák. Až bude voda vřít, opatrně do ní vhodíme knedlíky.
  4. Vaříme 7-8 minut a poté vytáhneme.
  5. Posypeme opečenou strouhankou a nastrouhaným perníkem, posypeme cukrem a zalijeme máslíčkem.

Páni, to je dobrota! 🙂

20160614185602_IMG_2305

Related Posts