Tvarohovo-makový koláč
Můj oblíbený snídaňový. Konečně něco s mákem. A tady máte recept.
Ingredience na těsto:
200 g hladké mouky
50 g ovesných vloček
2 lžíce krupicového cukru
130 g změklého másla
1 žloutek
2 lžíce studené vody
Ingredience na makovou náplň:
200 g mletého máku
1 lžička skořice
1 lžíce bio agáve sirupu
cca 2 dl mléka
Ingredience na tvarohovou náplň:
2 vaničky tvarohu (2krát 250g)
2 lžíce bio agávového sirupu (pokud máte rádi opravdu sladké koláče, přidejte :))
1 vejce
1 lžička čerstvě vymačkané šťávy z citronu
Postup zpracování těsta:
- mouku a ovesné vločky smícháme se změklým máslem, žloutkem, cukrem a hněteme.
- přidáme 2 lžíce studené vody a ještě prohněteme v celistvé těsto.
- z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do igelitové fólie a dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut.
- po 30 minutách (klidně i po víc, pokud nespěcháte:)) těsto vytáhneme z lednice, vyválíme z něj placku cca 0,5 cm širokou a vyložíme jí formu až po okraj (případně můžeme rukama rozprostřít do formy).
- náplně vlijeme/rozprostřeme na povrch těsta v libovolném pořadí.
- dáme péct do předem předehřáté trouby na 170 stupňů Celsia cca 20-25 minut.
- vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Postup zpracování makové náplně:
- mléko vlijeme do menšího hrnce, přidáme mák, agávový sirup, skořici a přivedeme k varu.
- vaříme 3-5 minut, dokud náplň nezhoustne.
Postup zpracování tvarohové náplně:
- tvaroh si klepneme do mísy, přidáme žloutek, agávový sirup, šťávu z citronu a pořádně promícháme.
Tak a je to za váma :), nic těžkého, že jo? 🙂
Dobrou chuť!
Vaše Jitka
PS: Kompozice alá Kuba – nestihla jsem nafotit :). Poznali byste to, kdybych vám to neřekla? 🙂