20160203_09260020160203_092509

20160203_09244820160203_092229

Tvarohovo-makový koláč

Můj oblíbený snídaňový. Konečně něco s mákem. A tady máte recept.

Ingredience na těsto:

200 g hladké mouky

50 g ovesných vloček

2 lžíce krupicového cukru

130 g změklého másla

1 žloutek

2 lžíce studené vody

Ingredience na makovou náplň:

200 g mletého máku

1 lžička skořice

1 lžíce bio agáve sirupu

cca 2 dl mléka

Ingredience na tvarohovou náplň:

2 vaničky tvarohu (2krát 250g)

2 lžíce bio agávového sirupu (pokud máte rádi opravdu sladké koláče, přidejte :))

1 vejce

1 lžička čerstvě vymačkané šťávy z citronu

Postup zpracování těsta:

  1. mouku a ovesné vločky smícháme se změklým máslem, žloutkem, cukrem a hněteme.
  2. přidáme 2 lžíce studené vody a ještě prohněteme v celistvé těsto.
  3. z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do igelitové fólie a dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut.
  4. po 30 minutách (klidně i po víc, pokud nespěcháte:)) těsto vytáhneme z lednice, vyválíme z něj placku cca 0,5 cm širokou a vyložíme jí formu až po okraj (případně můžeme rukama rozprostřít do formy).
  5. náplně vlijeme/rozprostřeme na povrch těsta v libovolném pořadí.
  6. dáme péct do předem předehřáté trouby na 170 stupňů Celsia cca 20-25 minut.
  7. vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Postup zpracování makové náplně:

  1. mléko vlijeme do menšího hrnce, přidáme mák, agávový sirup, skořici a přivedeme k varu.
  2. vaříme 3-5 minut, dokud náplň nezhoustne.

Postup zpracování tvarohové náplně:

  1. tvaroh si klepneme do mísy, přidáme žloutek, agávový sirup, šťávu z citronu a pořádně promícháme.

Tak  a je to za váma :), nic těžkého, že jo? 🙂

Dobrou chuť!

Vaše Jitka

PS: Kompozice alá Kuba – nestihla jsem nafotit :). Poznali byste to, kdybych vám to neřekla? 🙂

20160203_092658

Leave A Comment

Related Posts