Náš osvědčený recept, který má babička zapsaný ve své knížce receptů, tzn. že už něco pamatuje :). Myslím ten recept, ale babička vlastně taky :)). Tak jdem na to:
Ingredience na nálev na 8-10 velkých Omniovek (sklenky Omnia)
1, 75l vody
0,45 l Bzeneckého octa
250 g cukru krystal
1 sáček DEKA (Alibona) – kořenící směs
Ingredience na proložení do sklenek
1-2 střední cibule
1-2 mrkve
čerstvý kopr
Postup
- Suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu, poté odstavíme.
- Do sklenek si naskládáme okurky, které proložíme nakrájemnou mrkví, cibulí a kdo má rád, může přidat i kopr. Já osobně kopr nesnáším a v tomto nálevu mi vůbec nevadí.
- Okurky ve sklenicích zalijeme vychladlým nálevem asi centimetr od vrchu. Vršek sklenice osušíme ubrouskem, aby byl suchý.
- Přiložíme víčka (ty, co mají zevnitř bílý pruh) a sklenice uzavřeme obvyklým způsobem.
- Naskládáme do zavařovacího hrnce a zavaříme. My to děláme tak, že sklenice, které máme postavené na “roštu” v hrnci zalijeme vodou tak, aby sklenice byly postavené cca 5 cm ve vodě. Hrnec zaděláme víkem, vložíme teploměr a vaříme na 80 stupňů po dobu 15- 20 minut.
- Poté odstavíme, sklenice vyndáme z hrnce a počkáme až vychladnou.
Věřím, že vám recept přijde vhod a vše se podaří. Dejte vědět, jak vám chutnají :).
Jitka