Tak rychle přidávám recept, než nám odkvetou. Recept je od mamky, která ho dělá už tradičně a vždycky všem moc chutná. Je nejlepší vychlazený s perlivou vodou, citronem a lístečky máty. Do parných dnů jako dělaný…a že to brzo začne ;).
Ingredience
4 litry pitné vody
40 velkých květů bezinek (otrháno na místě, kde víte, že nejezdí auta, nebo není bez nijak znečištěný)
3 větší citrony – pořádně opláchnout
4 kg cukru krystal
100 g kyseliny citronové
Postup
- Čtyři litry vody převařte a nechte vychladit.
- Přidejte květy bezu – někdo lehce oplachuje (záleží, kde to trháte), ale opatrně, ať se nesmyje všechen pyl. My trhali po dešti – pyl to nesmylo a bezinky byly krásně čisté. Stopky ostříhejte těsně u květů. Pokud se tak neudělá, sirup by byl lehce nahořklý. Takže opravdu ostříhejte těsně u květů, až se květy téměř rozpadnou.
- Přidejte také citron nakrájený na plátky a nechte květy s citronem ve vodě luhovat 24 hodin (nevystavujte na sluníčku).
- Po 24 hodinách sceďte do hrnce přes husté plátýnko – dostanete zakalenou vodu.
- Přidejte 4 kg cukru a 100 g kyseliny citronové a na mírném ohni zahřívejte (na 40 – 50 stupňů zhruba – nesmí to hlavně vřít), až se cukr rozpustí.
- Sirup je hotový, nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté přilijte ideálně do skleněných sklenic. Uchovávejte v lednici. 2 měsíce vám takhle uskladněný sirup vydrží, i déle, ale my ho většinou dřív vypijem :)).
Tak dejte vědět, jak se vám povedl a hlavně, jak chutnal :).
Krásný den,
Jitka
Super Jito, akorat se na nej o vikendu chystam 😀
No tak paráda, pak dej vědět ;). Já už si tu popíjím B)