Domácí přesnídávka z meruněk a malin

Very easy, very good! Není nad domácí, já to říkám pořád a čerstvému ovoci v zimě moc nevěřím, takže dělám zásobičku :). Příchuť si přizpůsobte – je to jen na vás. Já mám část jen čistě meruňkovou. Plánuju dělat i z trnek a na podzim klasiku z jablek.

Ingredience

2 velká jablka bez slupky

4 kg měkkých zralých meruněk

2 hrnky zralých malin

8 vrchovatých lžic medu (případně dejte víc/míň – dle chuti)

malou špetku soli

sklenice se závitem cca 20 ks tady těch menších (od jogurtu klidně) – předem vysterilizované (vyvařené).

Postup

Důležíté je dodržet sterilní podmínky během celého vaření přesnídávky, pak máte jistotu, že vám dlouho vydrží.

  1. Meruňky si umyjeme a vypeckujeme.
  2. Vhodíme do hrnce a začneme vařit. Postupně se začne uvolňovat šťáva a meruňky se rozvaří.
  3. Tyčovým mixérem je během vaření rozmixuju a přidám maliny.
  4. Vařte tak dlouho, dokud se neodpaří dostatek šťávy – do požadované konzistence – jako přesnídávka.
  5. Na konec přidám med dle chuti.
  6. Vyvařené a suché sklenice plníme ihned po odstavení z kamen – za horka a pořádně uzavíráme.
  7. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce (kam si předem nachystáme cca 2 cm vody) a vaříme na 80 stupňů 20 min. Poté sklenice vyskládáme z hrnce ven a necháme vychladnout.

Leave A Comment