O recept na tuhle polívku mi už pár z vás psalo a mezitím se údalo tolik věcí, že jsem se k tomu dostala až teď a to s touhle jednou instagramovou fotkou. Slibuju, že jak ji budu příště dělat, najdu si čas i na nafocení a přidám více fotek:). Houby jsem nikdy nemusela a postupem času jsem si k nim nějak našla cestu. Baví mě je hlavně sbírat (ikdyž poznám jenom hřiby :D). Tyhle jsem si vlastnoručně nasbírala a nasušila. A ta vůně, když otevřete skleničku, ve které je mám je prostě nepopsatelná. Tak snad tak zavoní i u vás ;).
Ingredience
70g másla
2 malé cibule
3 hrsti sušených hřibů – rozdrtíme v rukou před nasypáním do hrnce
5 středních brambor
2,5l vody
1 lžíce Bujónky – zeleninového vývaru
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře
nať z řapíkatého celeru (dá se vynechat)
1 kelímek 30 % smetany (používám Kunín)
2 housky na opražení
Postup
- V hrnci si na středním plamenu rozpustíme máslo, přidáme cibulku a necháme lehce zesklovatět (2 minutky).
- Přidáme sušené hřiby – rozdrtím je v rukou před vhozením do hrnce a pak restujeme cca 5 minut – dokud houby nevstřebají máslo.
- Jak je máslo pryč, zalijeme vroucí vodou.
- Přidáme řapíkatý celer, Bujónku, sůl, pepř a vaříme cca 15 minut.
- Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na malé kostičky a přidáme je do polívky.
- Vaříme dalších cca 15 minut – dokud brambory nezměknou.
- Přilijeme teplou smetanu a ochutnáme – případně dochutíme – solí, pepřem.
- Nyní si vezmeme ruční ponorný mixér a cca 5 krát ponoříme a promixneme. Tím se nám polévka krásně zahustí (místo použití jišky) a dostanu supr konzistenci – není to úplně houbový krém, pořád tam najdete kousky brambor a hub a polévka je hezky hustá.
- Housku nakrájíme na kostičky a opražíme na sucho na pánvi.
Ať se podaří!
J.