O recept na tuhle polívku mi už pár z vás psalo a mezitím se údalo tolik věcí, že jsem se k tomu dostala až teď a to s touhle jednou instagramovou fotkou. Slibuju, že jak ji budu příště dělat, najdu si čas i na nafocení a přidám více fotek:). Houby jsem nikdy nemusela a postupem času jsem si k nim nějak našla cestu. Baví mě je hlavně sbírat (ikdyž poznám jenom hřiby :D). Tyhle jsem si vlastnoručně nasbírala a nasušila. A ta vůně, když otevřete skleničku, ve které je mám je prostě nepopsatelná. Tak snad tak zavoní i u vás ;).

Ingredience

70g másla

2 malé cibule

3 hrsti sušených hřibů – rozdrtíme v rukou před nasypáním do hrnce

5 středních brambor

2,5l vody

1 lžíce Bujónky – zeleninového vývaru

špetka soli

špetka čerstvě mletého pepře

nať z řapíkatého celeru (dá se vynechat)

1 kelímek 30 % smetany (používám Kunín)

2 housky na opražení

Postup

  1. V hrnci si na středním plamenu rozpustíme máslo, přidáme cibulku a necháme lehce zesklovatět (2 minutky).
  2. Přidáme sušené hřiby – rozdrtím je v rukou před vhozením do hrnce a pak restujeme cca 5 minut – dokud houby nevstřebají máslo.
  3. Jak je máslo pryč, zalijeme vroucí vodou.
  4. Přidáme řapíkatý celer, Bujónku, sůl, pepř a vaříme cca 15 minut.
  5. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na malé kostičky a přidáme je do polívky.
  6. Vaříme dalších cca 15 minut – dokud brambory nezměknou.
  7. Přilijeme teplou smetanu a ochutnáme – případně dochutíme – solí, pepřem.
  8. Nyní si vezmeme ruční ponorný mixér a cca 5 krát ponoříme a promixneme. Tím se nám polévka krásně zahustí (místo použití jišky) a dostanu supr konzistenci – není to úplně houbový krém, pořád tam najdete kousky brambor a hub a polévka je hezky hustá.
  9. Housku nakrájíme na kostičky a opražíme na sucho na pánvi.

Ať se podaří!

J.

Leave A Comment