(nejen) Velikonoční nádivka
Nádivky mám moc ráda. Ať Velikonoční nebo klasické játrové. Dřív jsme ji doma dělávali docela často a já se na ně vždycky moc těšila :). Ta čerstvá křupavá kůrka…a ta vůně. No jéje.
Tentokrát, daleko od domova :-D, jsem se do ní pustila sama. Na Jířáku jsme nakoupili čerstvý medvědí česnek a uzené a šlo se na věc.
Uvedu ingredience na porci asi pro 4-6 osob. Já tohle nerada odhaduju, protože na to prostě nemám a oko a když srovnám to co sní Kuba a já…tak porce jsou zcela odlišné 🙂
Ingredience
5 rohlíků
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
400 ml mléka
400 g uzeného masa
1 cibule
70 g másla
svazek čerstvého medvědího česneku nebo kopřiv (můžete použít i mladý špenátek)
sůl, pepř
Postup
1. Doporučuji použít pekáček o velikosti min 30x25x6 cm (já použila o něco menší a bylo to tak tak). Navíc pro milovníky kůrky doporučuji ještě větší, protože nádivku rozprostřete na větší plochu a tím pádem budete mít i víc kůrky. Tento pekáček si vymažte máslem.
2.Uzené maso dejte do hrnce s celou cibulí (ta je tam jen na chuť, do nádivky ji už pak nepoužijeme), zajilte vodou a dejte vařit (cca 45 minut – 1 h – záleží na druhu uzeného).
3. Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do pekáčku.
4. V míse si smícháme žloutky s rozpuštěným máslem a mlékem (vše stejné pokojové teploty). Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
5. Medvědí česnek si nasekáme na kousky.
6. Z bílku vyšleháme hustý sníh.
7. Rohlíky zalijeme směsí másla, žloutků a mléka. Přidáme medvědí česnek, uzené maso nakrájené na kostičky a naposled vmícháme sníh z bílků, který nádivku hezky nadlehčí.
8. Dáme péct na 180 stupňů cca 30 -40 minut – záleží výšce nádivky – aby byla propečená.
Nic těžkého, že?
Tak s chutí do toho a pěkně si pošmákněte tak, jako my :).
Pěkné Velikonoce!