(nejen) Velikonoční nádivka

 

20160325_141227

(nejen) Velikonoční nádivka

Nádivky mám moc ráda. Ať Velikonoční nebo klasické játrové. Dřív jsme ji doma dělávali docela často a já se na ně vždycky moc těšila :). Ta čerstvá křupavá kůrka…a ta vůně. No jéje.

Tentokrát, daleko od domova :-D, jsem se do ní pustila sama. Na Jířáku jsme nakoupili čerstvý medvědí česnek a uzené a šlo se na věc.

Uvedu ingredience na porci asi pro 4-6 osob. Já tohle nerada odhaduju, protože na to prostě nemám a oko a když srovnám to co sní Kuba a já…tak porce jsou zcela odlišné 🙂

Ingredience

5 rohlíků

5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

400 ml mléka

400 g uzeného masa

1 cibule

70 g másla

svazek čerstvého medvědího česneku nebo kopřiv (můžete použít i mladý špenátek)

sůl, pepř

20160325_122604

Postup

1. Doporučuji použít pekáček o velikosti min 30x25x6 cm (já použila o něco menší a bylo to tak tak). Navíc pro milovníky kůrky doporučuji ještě větší, protože nádivku rozprostřete na větší plochu a tím  pádem budete mít i víc kůrky. Tento pekáček si vymažte máslem.

2.Uzené maso dejte do hrnce s celou cibulí (ta je tam jen na chuť, do nádivky ji už pak nepoužijeme), zajilte vodou a dejte vařit (cca 45 minut – 1 h – záleží na druhu uzeného).

3. Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do pekáčku.

4. V míse si smícháme žloutky s rozpuštěným máslem a mlékem (vše stejné pokojové teploty). Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.

5. Medvědí česnek si nasekáme na kousky.

6. Z bílku vyšleháme hustý sníh.

7. Rohlíky zalijeme směsí másla, žloutků a mléka. Přidáme medvědí česnek, uzené maso nakrájené na kostičky a naposled vmícháme sníh z bílků, který nádivku hezky nadlehčí.

8. Dáme péct na 180 stupňů cca 30 -40 minut – záleží výšce nádivky – aby byla propečená.

Nic těžkého, že?

Tak s chutí do toho a pěkně si pošmákněte tak, jako my :).

Pěkné Velikonoce!

20160325_141237

Leave A Comment