Domácí loupáčky

Jsou boží! Vláčné, jemné, voňavé a jsem z nich vážně unešená. A co je taky dost fajn, tak že jsou vláčné i na druhý den. Jakmile ochutnáte tyhle, tak si ty z obchodu už nekoupíte, ty jsou jak pěna a chuťově prázdné.

Upéct je není ani nijak těžké a pracné, takže krása. Recept, který jsem si třošku poupravila mám od tety, takže zdravím do Drásova :).

Z těsta mi vyšlo 16 loupáčků.

Ingredience

210 g mléka

100 g mletého cukru

20 g čerstvých kvasnic

špetka soli

490 g hladké mouky

menší rozšlehané vejce

100 g rozpuštěného másla

 

vejce na potření a mák (celý) na posypání

 

Postup

  1. Nejdříve si uděláme kvásek. Tzn. mléko si lehce ohřejeme, aby bylo vlažné (jemně teplé), přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj kvasnice. Dáme bokem a během pár minut nám vzejde kvásek (kvasnice vyskáčou napovrch mléka).
  2. Ostatní suroviny smícháme ve velké míse a přilijeme kvásek.
  3. Vařečkou vše pořádně promícháme a uhněteme do hladkého těsta.
  4. Z toho uděláme bouli, lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu a půl kynout.
  5. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozválíme do kruhu a rádýlkem rozdělíme na osm stejných dílů. Tím nám vnikne 8 trojúhelníků z jedné poloviny.
  6. Ty pak smotáme od širšího konce k užšímu a konečný cíp dáme pod rohlíček (aby se nám při pečení nerozmotaly). Kraje lehce ohneme, abychom dostali tvar rohlíčku.
  7. Na plechu necháme ještě cca půl hoďky kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
  8. Vložíme do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů (horkovzduch) a pečeme dozlatova (cirka 20 minut).

Tak ať se dílo povede a dejte vědět, jestli vnímáte taky tak obrovský rozdíl, oproti těm kupovaným :).

Hezký den,

 

Jitka

Leave A Comment

Related Posts