Domácí loupáčky
Jsou boží! Vláčné, jemné, voňavé a jsem z nich vážně unešená. A co je taky dost fajn, tak že jsou vláčné i na druhý den. Jakmile ochutnáte tyhle, tak si ty z obchodu už nekoupíte, ty jsou jak pěna a chuťově prázdné.
Upéct je není ani nijak těžké a pracné, takže krása. Recept, který jsem si třošku poupravila mám od tety, takže zdravím do Drásova :).
Z těsta mi vyšlo 16 loupáčků.
Ingredience
210 g mléka
100 g mletého cukru
20 g čerstvých kvasnic
špetka soli
490 g hladké mouky
menší rozšlehané vejce
100 g rozpuštěného másla
vejce na potření a mák (celý) na posypání
Postup
- Nejdříve si uděláme kvásek. Tzn. mléko si lehce ohřejeme, aby bylo vlažné (jemně teplé), přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj kvasnice. Dáme bokem a během pár minut nám vzejde kvásek (kvasnice vyskáčou napovrch mléka).
- Ostatní suroviny smícháme ve velké míse a přilijeme kvásek.
- Vařečkou vše pořádně promícháme a uhněteme do hladkého těsta.
- Z toho uděláme bouli, lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu a půl kynout.
- Těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozválíme do kruhu a rádýlkem rozdělíme na osm stejných dílů. Tím nám vnikne 8 trojúhelníků z jedné poloviny.
- Ty pak smotáme od širšího konce k užšímu a konečný cíp dáme pod rohlíček (aby se nám při pečení nerozmotaly). Kraje lehce ohneme, abychom dostali tvar rohlíčku.
- Na plechu necháme ještě cca půl hoďky kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
- Vložíme do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů (horkovzduch) a pečeme dozlatova (cirka 20 minut).
Tak ať se dílo povede a dejte vědět, jestli vnímáte taky tak obrovský rozdíl, oproti těm kupovaným :).
Hezký den,
Jitka